Torgkaféet har öppnat igen
I fjol stod kioskbyggnaden på Fiskars torg öde. Nu har försäljningsluckan öppnats igen, och inte nog med det. Nu kan kunderna avnjuta lokalt bryggd öl på den nybyggda terrassen.
Fungerande vatten– och avloppssystem, uppsnyggade in– och utsidor, en nybyggd terrass, utsökt kaffe och ett brett utbud glass. Det är inget litet arbete som ligger bakom Fiskars torgkafé i år. Henrik Malm, mannen bakom det hela, är nöjd och tacksam.
– Jag är nöjd med resultatet, vi har jobbat länge för att hinna få allt klart till sommaren. Jag vill tacka alla som hjälpt till, säger Malm.
Han berättar att hela våren gått åt att ställa i ordning och piffa upp stället. Helt ny i branschen är Malm inte, tidigare år har hans kaféverksamhet bara verkat på andra sidan gatan. Han är nöjd med flytten till torgets centrum.
– Att ta över här känns naturligt. Jag kör fortfarande med namnet torikahvila eller torgkaféet, det känner ju folk till, säger Malm.
Luckorna slogs upp efter påsk och Malm berättar att det allmänna öppningskaffet blev en succé. Kaféet drivs av Malm samt tre sommarjobbare.
Terrassöl och gamla bekanta
I Fiskars kommer sommarkommersen i gång inom kort, och intresset för det nyöppnade kaféet har alltså redan varit stort. Malm berättar att den personliga kontakten med kunderna är viktigt.
– Jag har hållit på med det här ett bra tag nu, och jag tycker fortfarande att det här är ett trevligt jobb. Många kunder blir bekanta som jag bara ser här om somrarna, säger Malm.
Den nybyggda terrassen lockar mången besökare, men också möjligheten att avnjuta en sval, lokalt bryggd öl, har fått ros snarare än ris.
– Vi säljer bland annat Rekolan Panimos öl här, och utbudet är annars också uppdaterat. Feedbacken på det nya upplägget har varit riktigt positivt, berättar Malm.
En sommargäst råkar titta in för att köpa en glass. Snart visar det sig att sommargästen är Rolf Ahlfors, trogen kund och tidigare ägare till lokalen.
– Jag kommer hit flera gånger i veckan. Det är viktigt och trevligt att lokala aktörer sköter om verksamheten, säger Ahlfors.
Ahlfors berättar att han, tillsammans sin familj, skötte om kaféet sommaren 1987. Att själva fastigheten är byggd på 1930-talet och fortfarande hålls i gott skick är enligt Ahlfors och Malm anmärkningsvärt.
Att kaféet kräver ofantliga mängder tid och arbete före, under och efter sommarsäsongen bekommer inte den nya ägaren. Henrik Malm är som nöjdast i mitten av kundhavet.
– Jag stortrivs med mina kunder, det är ju för deras skull vi finns här, säger han.