Färska företagare firar i Fiskars
En kafékrog i äkta europeisk anda, Laundry, har öppnat sina dörrar i byns hjärta, medan bryggeriet Rekolan Panimo flyttat in i den gamla knivfabriken. För att fira sina nya verksamheter ordnade nykomlingarna ett litet jippo: med en lokalt tillverkad båt roddes fem lådor lokalt bryggt öl till den nya kafékrogen.
Robert "Rob" Broekman har fullt upp. Ett dussin lådor med färska apelsiner skall lyftas in och läggas undan, lokalen skall se snygg ut och medarbetarna skall vara alerta.
I dag har kafékrogen Laundry öppna dörrar för att ge besökarna en försmak på vad som komma skall. Broekman, holländare till födseln och med en lång erfarenhet inom service–och restaurangbranschen, vet hur saker och ting skall skötas.
– Tidigare jobbade jag som skeppare på turistbåtar på Kanarieöarna, personlig service du vet. Jag har också haft ett kafé och en bed & breakfast i Amsterdam, berättar Broekman när han avslutat ännu ett affärssamtal.
Kafékrogen Laundry huserar i nedre våningen av den ståtliga röda tegelbyggnaden, den gamla tvättstugan. På övre våningen finns sedan några år tillbaka ett bed & breakfast som Broekman äger. Tillsammans med sin fru Lea Sarasjoki har han nu startat kafékrogen Laundry.
– Vi har varit Fiskarsbor i flera år och planerat en dylik krog redan länge. När lokalen nu blev ledig slog vi till, säger Sarasjoki.
Eftermiddagens roddjippo ser paret fram emot med spänning. Ett första lass lokalt öl skeppas över ån i en nytillverkad roddbåt.
– Rekolan Panimos öl kommer att säljas också här i fortsättningen, jag tycker att rodden var en rolig och spontan idé, säger Broekman.
Internationell prägel
För en holländare ter det sig naturligt att ett kafé tillhandahåller allt från vatten till whisky. Broekman menar att Laundrys koncept är internationellt: kunderna skall kunna få allt på samma ställe, kaffe, öl, whisky, sött och salt.
– Den finska kafékulturen behöver friskas upp. Jag tror att den yngre generationen börjar anamma den internationella stilen. Vi verkar vara bland de första som kör det här konceptet i Finland, säger Broekman.
Målsättningen är ambitiös: Laundry skall vara öppet från morgon till kväll, 365 dagar om året. Om verksamheten faktiskt kan rulla på under vintern oroar sig inte Broekman för nämnvärt.
– Vi vill vara tillgängliga året om, från 8 på morgonen till midnatt. Om det inte fungerar under vintern tar vi helt enkelt semester, säger han med ett skratt.
Holländarna slår tillbaka
På väggarna hänger tavlor av diverse lokala konstnärer och Broekman berättar att intresserade gärna får höra av sig angående utställningar i lokalen. Också livemusik kommer att stå på agendan under sommaren. Eftermiddagens roddjippo får fungera som ett första program i kafékrogens historia.
Att Fiskars bruk dessutom grundats av holländaren Peter Thorwöste finner Broekman både intressant och underhållande.
– Fiskars har alltid varit internationellt, så jag tror att vårt koncept kommer att platsa in här. Man kan väl säga att holländarna har återvänt, säger Broekman med ett flin.
Lokalbryggt
En bit upp längs med Fiskars å har ett annat företag startat sin verksamhet. I den före detta knivfabriken står nu massiva jäsningstankar och andra bryggeritillbehör – här har Rekolan Panimo precis flyttat in. Utanför den enorma byggnaden står Jari Leinonen med ett soligt leende på läpparna.
– Efter två år av bryggande i Mäntsälä var det dags att hitta större lokaler. Nu har vi äntligen allt i ordning och kan fungera här i Fiskars, säger han.
Leinonen har en 17 år lång karriär inom restaurangbranschen. På olika restauranger i Helsingfors har han jobbat som allt från diskare till köksmästare. När han ombes svara på frågan varför han valde att brygga öl som heltidsjobb ser han road ut.
– Under mitt liv har jag smakat på otaliga öl. Att kombinera vissa öl med vissa maträtter har alltid intresserat mig. En dag insåg jag att smakerna började ta slut och då beslöt jag att börja brygga eget, säger Leinonen.
Fira bruket med öl
Rekolan Panimo består av en bryggerisida och en butikssida. I den sistnämnda hittar man samtliga öl som bryggeriet tillverkar, och tilltugg i form av till exempel lokalt producerad ölkorv. Jari Leinonen ser till att all verksamhet snurrar på och till en början får han hjälp av inhoppare och bekanta, samt sin fru Minna Leinonen som sköter butikssidan.
För att fira flytten till Fiskars har Rekolan Panimo tillverkat ett nytt, rödmörkt öl: "Ruukin juhla". Till dagens program hör att fem lådor av ölet skall ros över Fiskars å till den lokala samarbetspartnern, nykomlingen kafékrog Laundry. Samarbetet de små företagen emellan i Fiskars glädjer Leinonen.
– Vi samarbetar med bland annat krogen Laundry och det nyöppnade torgkaféet. På en liten ort är det viktigt att hjälpa varandra, säger han.
Leinonen ombes rekommendera det bästa ölet för sommaren, en fråga som verkar kräva mycket tankearbete av en riktig ölkännare.
– Jag får väl göra lite reklam för oss och rekommendera "Kesäkolli", ett fräscht veteöl som smaksätts med färsk ingefära som jag själv river. Perfekt för en sval sensommarkväll, säger Leinonen.
Roddspektakel
När klockan närmar sig tre är det dags för Leinonen att ge sig ut på vattnet. Tillsammans med båtbyggaren Jussi Nordberg skjuter Leinonen ut den pinfärska roddbåten i ån. En doft av tjära och sommar följer och längs med stränderna samlas några åskådare.
När ölet har lastats flyter båten i väg. Männen i båten suckar av lättnad när båten inte nuddar botten och precis ryms att färdas under broarna. Väl framme vid kafékrog Laundry tar de iland och välkomnas av en hurrande folkhop. Den första lådan öl överräcks till Robert Broekman som med ett skratt skakar hand med Leinonen. Så har nytt liv har vaknat i det gamla bruket.