Råa bär i huvudstaden
Maria Lönnqvist tog fram en julröd raw cake som passar perfekt efter en bastant festmiddag.
Julmatstraditionerna i Helsingfors är ett enda sammelsurium av rätter, så Hbl:s bidrag till serien blir i stället något nytt. Just nu råder något av en raw food-trend och en av pionjärerna är 19-åriga Maria Lönnqvist vars kakor serveras på flera kaféer i Helsingfors.
Hemma hos henne doftar det underbart av kryddor och på spisen puttrar en glögg av sprängticka som Maria själv har plockat.
Raw cake, däremot, tillreds utan att hettas upp och Maria Lönnqvist visar fnissande upp sina viktigaste arbetsredskap: en mixer – och öronskydd!
– Det krävs några hästkrafter för att mosa ihop alla nötter till mina kakor. Grannarna måste tro att jag håller på med en mycket långdragen renovering, säger hon.
I hennes recept samsas juligt röda bär med goda nötter. Sötman kommer från kokos och honung.
– Den här kakan passar perfekt efter en bastant julmiddag. Dessutom är den snabb – du svänger ihop den på en kvart. Servera den helst med sprängtickaglöggen för en riktigt naturnära smakupplevelse, säger Maria Lönnqvist.
Bär-vaniljkaka
Kaka
240 gram mandelmjöl
2 dl kokosmjöl
1 dl honung
2 msk macadamiaolja (också andra nötoljor går bra)
1 tsk äkta vaniljpulver
en nypa salt av bra kvalitet
Bärfyllning
2,5 dl röda vinbär eller lingon
1,5 dl cashewnötter
3 msk honung
2 msk chiafrön
1 tsk kanel
Spänn fast bakplåtspapper längs kanterna på en form med löstagbar botten, cirka 20 centimeter i diameter, så att det är lätt att flytta kakan från formen till serveringsfatet. Du kan också använda en pajform.
Blanda ihop alla ingredienser till vaniljkakan i en stor skål. Tryck fast blandningen hårt i botten på kakformen, se till att det blir jämnt.
Blanda ihop alla ingredienser till bärfyllningen i en mixer tills du får en jämn smet. Bred ut bärfyllningen på vaniljkakan. Du kan också dubblera ingredienserna och göra kakan i två fina lager.
Glögg på sprängticka
4 msk sprängtickepulver
2 liter vatten
1 liter blåbär
2 dl kokospalmsocker
4 msk glöggkrydda, eller en hel kanelstång, stjärnanis och nejlika.
3 cm färsk ingefära i bitar
Lägg alla ingredienserna i en kastrull. Låt glöggen sjuda på låg värme i minst en timme (den kan också dra över natten) tills glöggen blir mörk av sprängtickan.
Sila glöggen och häll upp den på flaska.
Fotnot: Pulver av sprängticka, pakurikääpä på finska, finns till exempel i Ruohonjuuris webbutik.