"Man ska ha plåtmage för den här"
När julen kommer blir det stekt fläsk med sky och ärtstuvning – och den kan ätas till lutfisken.
– Det här är riktigt gammal mat, säger Isa Stenberg från Hindersby Bäckby Marthaförening.
Receptet har använts av Fanny Sundvik, som var född 1910 i Hindersby. Stenberg tror att det ursprungligen kommer från en gammal kokbok, en bok som ännu används av flera äldre människor i bygden.
Stekt fläsk med sky och ärtstuvning – och på samma tallrik som lutfisken – är inte det första man tänker på då man tänker på julmat. Men när man kokat de blötlagda ärterna riktigt mjuka och rör ner smör, socker och mjöl, får man en stuvning som smälter i munnen. När det kombineras med det stekta fläsket blir det så gott att det är så man flyttas tillbaka i tiden – det är något väldigt gammaldags gott över det hela.
Det kan ändå tilläggas att rätten nog inte är den mest skonsamma för magen.
– Senast jag smällde i mig denna maträtt var lustigt nog i Tromsö i Norge. Fanns på matsedeln på en restaurang. Gott var det, men jag fick grymma magplågor. Man skall nog ha en plåtmage för att klara så tung mat, säger Stenberg.
I år blir det knappast någon ärtstuvning i Stenbergs hem, då de tre barnen firar på annat håll. Skinkan är ändå ett måste, säger Stenberg bestämt, den ska rökas med aspved.
– Så vet man ju aldrig hur det går. Plötsligt får jag ett ryck och så ordnar jag till hela julbordet.
Ärtstuvning
4,5 dl torra ärter
2 liter vatten
1 msk socker
4 msk smör
1 msk salt
2 msk vetemjöl
Skölj ärterna och blötlägg dem över natten. Koka dem i blötläggningsvattnet, skumma bort skalen som flyter upp. När ärterna är mjuka, lägg i sockret och smöret. Avreds med mjölet. Sist kommer saltet. Koka stuvningen ytterligare i kanske cirka tio minuter, så den blir puréartad.
Det stekta fläsket kan vara sidfläsk. Skyn görs av det fett som kommer då fläsket steks; tillsätt smör, vatten, salt och peppar. Det finns också de som väljer att i stället lägga en halv buljongtärning i skyn.