Restaurangerna rustar för sommaren
Det är massor på gång i caféer och restauranger, såsom ägarbyten på etablerade restauranger och även etablering av nya ställen.
Restaurang Bossanova i Ekenäs ska från den här sommaren drivas av Kristian Karnell. Han är bekant från i fjol och året innan då han var anställd i Bossanovas kök. Men nu är det alltså dags att ta steget ut och bli egenföretagare:
– Jag har kokts i många buljonger och nu får jag koka min egen. Det blir nog bra det här, säger han med ett leende som går från öra till öra.
Uppfräschning på gång
Restaurangen öppnar för säsongen på valborgsmässoafton och just nu sjuder det av aktivitet i kulisserna, allt ska fräschas upp och uppdateras. Bland annat får stället nya tapeter och borden slipas.
Tapetseringen går undan under hyresvärden och campingföretagaren Nicke Björkqvists flinka händer. Han ser fram emot samarbetet med Karnell.
– Restaurangen är viktig för campingen och våra kunder. Och för alla andra restauranggäster förstås.
Lång erfarenhet
Karnell å sin sida har full koll på slipmaskinen och slipar bord ute i vårsolen. Han är bara 33 år gammal men har ett curriculum vitae som nästan gör en matt.
– Jag började i restaurangbranschen redan som 14-åring då jag fick hjälpa till på restaurang Kynsilaukka som min pappas vän ägde.
Efter högstadiet blev det kockskola och därefter en kort tid på en egen golfrestaurang. Han har också hunnit med jobb i Spanien, på fartyget Silja Opera, tre år i Norge, jobb på lyxkryssare i Karibien, jobb i Ruka och i Rovaniemi och fyra somrar på Operafestivalen i Nyslott.
Nu har han landat i Ekenäs, bor i en gammal ladugård i närheten av färjfästet och odlar örter och ätbara blommor. Jadå, de kommer kunna avsmakas i Bossanova denna sommar – tillsammans med en biff av något slag eller en fiskrätt.
– Det blir ett modernt steak house med biffar och fisk. Konceptet går ut på att du själv får komponera din måltid, du väljer biff, sås och tillbehör från menyn. Den största biffen blir en 1,2 kilos entrecotebiff. Blir man inte mätt då så vet jag inte.
Förutom á la carte bjuds det på lunchbuffé från måndag till fredag. Det han är mest glad över är att den gamla personalen är kvar, energifylld och redo att jobba.
Karnell kommer också att satsa på levande musik. Popkalas blir det den 14 juni, Bossanova Blues den 5 juli och den 22 augusti lovar han bjuda på något riktigt speciellt, utan att avslöja exakt vad.
– En konsert med en av Sveriges största artister.
Nystart i Billnäs
Också plantskolan i Billnäs med tillhörande café och restaurang har nya innehavare. Lagmans trädgårds ägare Tiina Mäntykoski-Airas och Pekka Airas har tagit över efter Arja Aminoff.
Nu heter stället Billnäs garden & bistro. Cafédelen öppnar den 15 april, medan restaurangen slår upp dörrarna den 10 maj, lagom inför mors dag.
Här får Mäntykoski-Airas utlopp för sitt intresse för både kök och plantor.
– Jag är i grunden hovmästare och har jobbat i restaurangbranschen. Därtill har jag varit tävlingsryttare i tjugo år, men när jag blev dålig i ryggen beslöt jag att utbilda mig till trädgårdsmästare.
I Lagmans i Snappertuna startade hon för några år sedan en ekologisk handelsträdgård och har bland annat sålt plantor till just Billnäs. Café- och restaurangbesökarna kommer att få ta del av hennes ekologiska grönsaker i maten.
– Maten ska vara närproducerad och ekologisk, säger hon.
Nyetablering i Karis
Ett stenkast från stadshuset i Karis öppnar Köttkontrollen till påsk. I nedre våningen inreds en köttbutik och i övre våningen en gastropub.
Ägaren Magnus Svennblads röda tråd är att man ska veta varifrån allt som säljs och tillreds härstammar.
– Vi kör konceptet from nose to tail. Vi tar in hela djur direkt från gårdarna och använder allt som går från svans till tunga.
Köttkontrollen ska ha öppet alla dagar från klockan 11.
– På veckosluten erbjuder vi brunch både lördag och söndag. Menyerna ändrar i enlighet med vad vi har inne.
I köket kommer man att hitta Samuel Mikander bakom grytorna och i köttbutiken, där också ostar och grönsaker ska säljas, är det Pontus Berglund som står vid disken.
– Det ska bli spännande att se vilka synergieffekter vi kan få av att ha butiken som ett slags lager för restaurangen, säger Berglund.