En sista strid för Mustapekka
Tusentals vänner av Mustapekka har gått med i ett upprop på Facebook för att rädda den peppriga och ikoniska runda osten.
"Valio lägger ner ysteriet i Kaitsor. I samma veva får vi säga farväl till den delikata Mustapekka-osten. NU ÄR DET DAGS ATT ALLA FANS AGERAR!", skriver gruppen på sin Facebooksida.
Över 9000 personer har under de senaste dagarna slutit upp för att visa sin vrede mot att ostens saga kan bli all.
– Hur kan de ens komma med något så dumt. Jag som köper med mig Mustapekka alla gånger jag åker till Finland så att mitt lager hemma aldrig tar slut, kommenterar Facebook-användaren Annica Sund Fd Stolpe på gruppens sida.
I ett svar till Facebookgruppen skriver producenten Valio att ostens öde förseglas av den komplexa tillverkningsprocessen.
"Mustapekka-osten tillverkas med en unik metod som består av en stor del handarbete. Därför är det för tillfället inte möjligt att flytta tillverkningen till ett annat ysteri. Under de senaste åren har också försäljningen av osten sjunkit.", skriver Kimmo Luoma som är marknadsföringschef för Valios ostar.
Mustapekka-osten såg dagens ljus år 1969 i ystriet Enigheten i Vasa, och har sedan dess blivit en klassiker på finländska ostbrickor.
Hemligheten bakom den mjuka osten finns att hitta i råvaran. Mustapekka tillverkas av en speciell sorts kvarg – den framställs av grädde och en säregen syrningskultur genom att vasslan långsamt får rinna ur massan i specialsydda tygstycken, uppger Valio.
Det finns ännu en gnutta hopp för att osten kan räddas.
"Vi kommer i vilket fall som helst att förvara det hemliga receptet och syrningskulturen Jenny, och undersöka en lösning till hur osten kan fås till försäljning igen!", skriver Luoma i sitt svar till Facebookgruppen.
Ifall du vill få dig en sista smakbit av osten lönar det sig att vara snabb – mejeriet stänger för gott den 30 april.