Än så länge chans till får till påsken
De som önskar en inhemsk fårstek till påsken är inte för sent ute, åtminstone inte om de är villiga att beställa köttet direkt från en bondgård.
En del av gårdarna har dock redan sålt slut allt sitt kött, säger Tapio Rintala, som är ordförande för Finlands Fårförening.
– Det har varit rusning på slakterierna så man hittar inte nödvändigtvis finskt får- eller lammkött i butikshyllorna. Vi har haft vissa logistiska problem, säger Rintala.
Utbudet av inhemskt fårkött har vuxit och i fjol såldes över en miljon kilo. Det innebär att det också är lättare att få tag på påskalamm. Konsumtionen av fårkött har stigit under hela 2000-talet.
– Knappast finns det tillräckligt med inhemskt lammkött för alla även om tillgången är rätt så bra, säger fårexperten Jukka Markkanen på lantbrukarföreningen MTK.
Prisnivån ligger i linje med tidigare påskar, säger Markkanen. Han är rätt tveksam till uppgifterna om att fårkött skulle ha blivit billigare.
Bättre lönsamhet
Nästan en fjärdedel av allt fårkött som säljs i Finland säljs till påsken, bedömer Rintala. Sommarens grillsäsong och hösten med får i kål är andra säljtoppar. Rintala säger att fåruppfödarna har börjat skjuta upp en del av slakten från våren till hösten.
Ungefär en fjärdedel av fårköttet som säljs i Finland är inhemskt. Rintala säger att försäljningssiffrorna kommer fortsätta att stiga också i år.
Av lammköttet i Finland är nästan 40 procent inhemskt. Inom köttproduktionen räknas får som inte fyllt ett år som lamm.
Antalet fårfarmer har stabiliserats efter en lång nedgång. Samtidigt har gårdarna blivit större vilket ökat på produktionen. Små fårfarmer har lagts ner och ersatts av större enheter.
– Branschen har blivit mer professionell och gårdarna allt större, säger Rintala.
Markkanen säger att konsumentpriserna steg en längre tid men att de sjunkit en aning under början av året.
– Lönsamheten har förbättrats men är fortfarande inte god, säger Rintala.
Rintala föder upp får på gården Rintalantila i Pöytyä i Egentliga Finland.