Dyr champagne sänks till havets botten i Ålands skärgård
Den franska champagnetillverkaren Veuve Clicquot har sänkt ner 350 flaskor champagne till havsbotten i Ålands norra skärgård, i forskningssyfte.
Projektet, som görs i samarbete med ett lokalt gästhem, är tänkt att pågå i minst 30 år.
– Idén är att vi ska få större kunskap om föråldringsprocessen, säger champagnehusets källarmästare Dominique Demarville.
I onsdags samlades representanter från det anrika franska champagnehuset Veuve Clicquot på Silverskär i Saltviks skärgård. Tillsammans med innehavarna av Silverskärs gästhem och konferenslokal sänkte de 350 flaskor champagne ända ner till havsbotten på 43 meters djup.
– Det är 300 vanliga flaskor och 50 magnumflaskor. Total är det tre olika sorters vin vi har sänkt ner – non-vintage Yellow Label, Vintage Rosé och demi-sec vilket är ett sötare vin, säger Dominique Demarville när Nya Åland når honom per telefon på torsdagen.
Han är vinexpert och källarmästare på Veuve Clicquot och har besökt Åland flera gånger sedan vrakchampagnen hittades utanför Föglö 2010, då det visade sig att 47 av de sammanlagt 168 nästan 200-åriga flaskorna kom från champagnejätten. Projektet som inleddes i onsdags kallas "The cellar in the sea" – "Källaren i havet".
– Under de kommande åren ska vi med två eller tre års mellanrum hämta upp några av flaskorna.
Olika förhållanden
Samtidigt lagras lika många likadana flaskor på traditionellt vis i Veuve Clicquots källare i Frankrike. Med jämna mellanrum ska flaskorna från de båda ställena öppnas, så att champagnehusets experter kan jämföra hur dryckerna har åldrats beroende på de olika förhållanden de har vistats i. Projektet är tänkt att pågå under många år framöver.
– Vi har planerat för 30 år, och om våra efterträdare vill kan man hålla på i 50 år. Syftet med projektet är att bättre förstå hur föråldringsprocessen ser ut i havet jämfört med i källaren.
Tror du att champagnen som lagras på havsbotten till och med kan bli bättre än den som lagras på land?
– Det är en bra fråga. En sak är jag i alla fall övertygad om, och det är att det kommer att bli annorlunda eftersom det är så olika förhållanden. Till exempel är trycket annorlunda, liksom temperaturen. I vattnet är det ungefär fyra grader, medan det i källaren är elva till tolv grader. Framför allt finns det ingen oxidering i havet.
Dessutom är salthalen i Östersjön låg, och genom att sänka ner flaskorna på 40 meters djup undviker man att sjögräs växer fast på flaskorna och lämnar kvar en smak av jod i vinet.
Enligt ett pressmeddelande har champagnehuset byggt vad de kallar "the Åland vault", alltså "Ålandsvalvet", som beskrivs som ett förvaringsutrymme specialdesignat för att kunna lagra champagneflaskor nere på havets botten. I själva verket handlar det en typ av bur byggd i rostfritt stål, som enligt Demarville är ungefär två gånger två meter stor.