En läsk om dagen ökar risken för att dö i hjärtsjukdom
Sambandet mellan risken att dö i en hjärtsjukdom och intaget av socker beläggs i en stor studie vid den amerikanska smittskyddsenheten CDC, rapporterar Svenska Dagbladet.
En slutsats är bland annat att den som dricker en burk läsk om dagen ökar sin risk för att dö i en hjärtsjukdom med en tredjedel.
Studien är den största i sitt slag med drygt 10 000 personer som följts upp över 14 år. Resultaten är publicerade i den medicinska tidskriften Jama.
När en människa får i sig mer än 10 procent av all energi från tillsatt socker – socker som inte finns naturligt i exempelvis frukt – börjar risken öka mätbart.
Kommer 17 procent av energin från sådant socker är risken 38 procent högre jämfört med dem som har ett sockerintag på 8 procent. Eller – står sockret för en tredjedel av energin blir risken för död i hjärtsjukdom fyrdubblad.
En varningssignal
Enligt de senaste nordiska näringsrekommendationerna bör nivån av tillsatt socker ligga under 10 procent. Då föreligger ingen ökad risk för hjärtat, kommer den amerikanska studien fram till.
– Äter man sötade flingor, dricker sötad läsk, tar godsaker till kaffet, en bulle till kvällsfikat, då är det lätt att man kommer över den gränsen, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet.
Att studien visar ökad hjärtdödlighet utan hänsyn till vikt är intressant, enligt Marcus. Det som är belagt i övrigt är att läsk ökar risken för övervikt och fetma, vilket kan ge en mängd olika sjukdomar.
Framför allt är det riktigt stor konsumtion av socker som är allvarlig.
– Socker är inget gift, det är inte farligt att äta lite godis. Det är inget vi behöver avstå helt ifrån, säger Marcus.
Intressant studie, enligt forskare
– Det här är en väldigt intressant studie, just för att det handlar om dödlighet i hjärtsjukdomar, säger Emily Sonestedt, som forskar om kost och hjärt- kärlsjukdomar vid Lunds universitet.
Enligt Sonestedt finns det inte många långtidsstudier i ämnet sedan tidigare.
– Korttidsstudier har inte visat så klara samband, säger hon till nyhetsbyrån TT.
Sonestedt har själv gjort en studie med 4 300 personer som visar att personer som äter mycket socker har sämre blodfetter och kan löpa ökad risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.