Menyn syns i miljön
Källhagens skola i Virkby deltar i de ungas klimattoppmöte i Heureka och har fokuserat på hur produktionen av mat och råvaror inverkar på omgivningen.
Välj ekologiskt tillverkade produkter.
Välj mera inhemskt kött i stället för kött vars ursprung du inte känner till.
Välj inhemska småfiskar i stället för utrotningshotade fiskarter från världshaven och tänk på att en del utländska fiskprodukter kanske tagit en sväng runt halva klotet för att förädlas och packas.
Det här är några av de tips som åttondeklassarna Atte Suoninen och Miikka Nieminen spontant räknar upp för den som vill hålla sig till en meny som så lite som möjligt påverkar miljön i negativ riktning.
Läskkonsumtionen är någonting man också med fördel kan dra ner på, säger Atte Suoninen och berättar att framställningen av läskedrycker är väldigt vattenkrävande.
– Också till köttproduktionen går det åt väldigt mycket vatten, säger Miikka Nieminen.
Produktionen påverkar
Tillsammans med Patricia Grönholm kommer Atte Suoninen och Miikka Nieminen att delta i torsdagens klimatmöte i Vanda, där de tre eleverna representerar Källhagens skola tillsammans med lärarna Asta Saarenpää och Johnny Kronqvist.
– 22 skolor deltar, säger Johnny Kronqvist och berättar att Källhagens skola koncentrerar sig på temat mat, ett av de tre ämnesområden som behandlas på mötet.
Produktionen av mat och råvaror har en stor inverkan på miljön och klimatet. Kronqvist berättar att i runda tal en femtedel av koldioxidutsläppen härrör sig från matproduktionen och att en knapp tredjedel av den brukade jorden används för odling av djurfoder.
Johnny Kronqvist säger att den bakomliggande tillverkningen av en produkt inte alltid är så tydlig för konsumenterna. Han poängterar också att våra matvanor ändrats betydligt under en rätt kort tid.
– I dag kan vi äta köttprodukter morgon, middag och kväll, medan köttet ännu på 1950-talet ofta hörde till festbordet.
Miljömedveten skola
Källhagen hör till de skolor som förärats en grön flagga som bevis för miljömedvetet arbete. Utmärkelsen som Sällskapet för miljöfostran i Finland delar ut använder skolan som en sporre.
– Inom ramen för Grön flagg har vi i år tre teman i högstadiet, nämligen hållbar konsumtion, energi och vatten, säger Kronqvist som är timlärare i religion och historia.
Också maten ingår i strävan efter en så miljövänlig verksamhet som möjligt. Svinnet i den dagliga bespisningen försöker skolan minimera bland annat genom att sälja överstående mat till utomstående. Ett tiotal portioner går åt varje vecka.
– Priset är två euro per portion, säger Kronqvist.
Inget ska slängas
Också i undervisningen i matlagning ingår återvinning och rätt dimensionering som viktiga inslag, säger Asta Saarenpää som är lektor i huslig ekonomi.
– Vi lagar endast så mycket mat som behövs och på tallriken lägger man endast så mycket som man tänkt äta.
Det som eventuellt blir över i kastruller och grytor tas till vara.
– Vi är jättenoga med att inte slänga mat.
I lådor utomhus odlar skolan grönsaker som kan användas i undervisningen. Eleverna kan därmed tillföra sina rätter egenodlad persilja, dill, gräslök, morot, rödbeta, jordärtskocka och sallad.
Videofilmer
Miikka Nieminen säger att miljöaspekterna gott kunde få en mer framträdande roll i undervisningen i allmänhet.
Johnny Kronqvist säger att målet är att alla lärare tar upp miljön på sina lektioner. Den nya läroplanen för grundskolan som träder i kraft nästa läsår ger ytterligare möjligheter i den riktningen, säger han.
Inför torsdagens möte i Heureka har eleverna gjort videofilmer med korta budskap. Tanken är att ungdomarna sänder en gemensam hälsning till FN:s klimatkonferens, som inleds i Paris på måndag.
Vilket är ert budskap, hur ska världen se ut i framtiden?
– Den ska vara grön och inte förstörd, säger Atte Suoninen.
- De ungas klimattoppmöte i vetenskapscentret Heureka i Vanda hålls i morgon och ordnas av Världsnaturfonden WWF, De ungas akademi, Heureka, projektet Ilmari som erbjuder föreläsningar för skolorna om klimatförändringen samt Schneider Electric, ett globalt företag inom energihantering.
- Programmet fokuserar på tre teman, nämligen energieffektivitet, förnybar energi och mat. Under dagens lopp arbetar deltagarna i mindre grupper.
- På mötet sammanställs även en hälsning till FN:s klimatkonferens i Paris som inleds på måndag.