Företagare känner sig nästan jagad
Företagaren Mikko Auri vid husdjursparken Lomamäen lemmikkipuisto i Degerby tycker att hälsomyndigheterna är väldigt nitiska. De får honom snart att se rött.
Ingå Mikko Auri, som driver Lomamäen lemmikkipuisto i Degerby som fritidssyssla, har ett så kallat utekök med tak och en halvhög mur runtomkring där han sporadiskt grillar korv åt besökare.
Uteköket har inga regelrätta väggar som skulle nå upp till taknocken, det är alltså inte ett slutet utrymme. Det här är ett problem för hälsomyndigheterna.
– De påstår att utomhusluften är "farlig", de få sekunder det tar för mig att lyfta korvarna från kyllådan till grillen eller från grillen till ett hotdog-bröd. Att maten kan kontamineras med pollen eller insekter. Men då hävdar jag att blåbär som plockas i skogen inte heller ska få säljas och ätas, säger Auri.
Eller lax som halstras på parkeringsplatser utanför stormarknader för den delen, tillägger han.
"Oproportionerligt"
Auri säger att mängden mat som tillreds i hans utekök är så liten att det inte står i några som helst proportioner till de krav som ställs.
– Vi grillar några tiotal korvar i månaden och gör kanske tjugo smörgåsar på en säsong.
Säsongen vid keldjursparken pågår från juni till och med augusti. Auris tanke med uteköket är att besökande familjer kan koncentrera sig på att vandra runt och titta på djuren medan han tillreder ett mellanmål åt den som så vill.
Med andra ord är det ingen egentlig restaurangverksamhet, snarare ett komplement eller en extra serviceform, tycker han.
Ville följa regelboken
Själva parken har familjen drivit i ungefär femton år, medan uteköket funnits i knappt fem år.
– Innan jag alls började bygga uteköket tog jag kontakt med hälsomyndigheterna för att ta reda på vilka krav som fanns. Jag är uppfostrad så att man ska följa lagar och regler, säger Auri.
Och han trodde att han hade gjort allt enligt alla paragrafer. Han har bland annat rostfria arbetsbänkar och kyllådor av samma material, samt tillgång till rinnande vatten.
Krav på krav
År 2011 fick han det första besöket från Sydspetsens miljöhälsa. Och sedan dess har instansen återkommit regelbundet, säger han.
– Varje gång med nya krav. Är det rimliga krav är det helt okej för mig. Men jag tänker inte bygga väggar kring uteköket. Man har föreslagit fönster, eller väggar av glas.
Auri anser att det om någonting skulle vara ohygieniskt och se sjabbigt ut.
– Hur skulle de inte se ut efter ett tag? Fett från maten skulle lägga sig som en hinna på fönstren och allt möjligt skulle sen fastna där. Jag skulle ju ständigt få hålla på och putsa dessa fönster.
Om han bygger väggar krävs också någon form av luftkonditionering, som både blir en kostnadsfråga och i Auris ögon dessutom är ren och skär dumhet. Grillplatsen har ju naturlig luftkonditionering som det är nu, säger han.
– Hälsomyndigheterna hänvisar till att det kan komma insekter i maten. Men alla som grillat har väl märkt att det mitt i röken inte finns några myggor eller andra insekter.
Känner sig jagad
Efter det första besöket från Sydspetsens miljöhälsa dröjde det inte heller länge förrän kommunens byggnadstillsyn slog en signal.
– Jag trodde som sagt att jag hade följt alla regler, men det behövdes ett bygglov för uteköket. Det var två kvadratmeter för stort. Jag ansökte om lov i efterskott och det beviljades. Men det är ganska klart för mig att byggnadstillsynens samtal hade samband med hälsomyndigheternas besök.
Auri tycker det är trist att bli jagad på det här viset då allt han vill är att erbjuda besökare en trevlig upplevelse.
– Om inte hälsomyndigheterna backar med kraven på väggar överväger jag starkt att stänga vår husdjurspark för allmänheten.
"Lagen är tydlig"
Sydspetsens direktör för hälsoövervakningen Katianna Kuula säger att det som Auri kallar för utekök inte existerar inom ramen för de lagrum myndigheterna måste hålla sig till.
– I lagstiftningen talar man om livsmedelslokaler då det handlar om en fast konstruktion. Man kan inte jämföra det med ett försäljningstält eller en försäljningsvagn.
Ett tält plockar man bort då försäljningen är avslutad, på en vagn kan man dra för luckor till natten, konstaterar hon.
– Det viktiga för en fast konstruktion är alltså att man kan stänga igen den då den inte används så det inte kommer in fåglar, andra djur, damm eller andra luftburna orenligheter. Vi säger inte hur företagaren ska göra, hur lösningen ska se ut, men vi kan ge råd.
Hon hänvisar till livsmedelslagen. Vid livsmedelshantering är hygien a och o, från början till slut.
– Vi har inte uppmanat verksamhetsidkaren att bygga väggar runt sin kiosk, vi har uppmanat honom att minska riskerna med sin verksamhet och hört honom om hur detta kommer att ske. Det är för att folk inte ska bli sjuka om de äter mat som kan ha blivit kontaminerad.
Kuula är noga med att påpeka att hon med det inte säger att någon skulle ha insjuknat efter ett besök i keldjursparken.
– Men vår senaste inspektion visar att lokalens och redskapens lämplighet bör korrigeras.
"Logiken haltar"
I den rapport som myndigheterna gjorde upp efter sitt besök i slutet av juli sägs dock att lokalens allmänna ordning och renlighet är utmärkt. Handhygienen, arbetsredskapens och apparaturens renlighet fick gott betyg, medan uppföljningen av personalens hälsotillstånd fick en reprimand och kräver korrigering.
– Det mesta ser bra ut enligt rapporten, vitsordet utmärkt på de flesta punkter, men ändå kritiserar de mig för en massa. Logiken haltar, säger Auri.