Kor på rad i Hangö
Highlandutställningar ordnas en gång om året i Finland. I år hölls utställningen på Havsgårdar i Täktom.
De lurviga Highlandkvigorna leds runt på rad i en hage. Det är utställning och domaren Angus Mc Coll från skottland studerar noga hur varje djur rör sig.
Flera av kvigorna kastar sig emellanåt framåt och försöker slita sig från sin hanterare, men genom att leda in dem på en cirkel hejdas rymningsförsöket.
– Kvigorna är oberäkneliga att hantera, speciellt de som bara är ett år gamla. Ungdjur är så snabba in vändningarna att man knappt hinner reagera själv. Man borde hela tiden se på djuret för att se vad det tänker göra, säger Markku Primietta som äger Havsgårdar i Täktom.
Det krävs mycket träning för att få kvigorna att stanna och gå som man vill. Det gäller att öva tre till fyra veckor på förhand.
– Men skulle det ordnas utställningar oftare skulle både djur och ägare få mer rutin.
Lugnar med borste
Då de stannar framför domaren försöker ägarna lugna kvigorna genom att borsta dem.
– De älskar att bli borstade, säger Primietta.
På utställningen deltog 30 djur, vilket är lite färre än vanligt på utställningen.
– Vanligtvis är cirka 40 djur med, men i år är tävlingen så långt borta att vi är tacksamma att det kommit så mycket folk med djur hit.
Domaren känner på längs ryggen. Rygglinjen ska vara proportionerlig med helheten bakbenen ska inte vara beniga. Domaren kollar höfterna extra noga.
– Höfterna är viktiga. Har kvigan fel form på höfterna kan hon få svåra kalvningar.
Hur djuren rör sig och formen på benen är också viktiga.
– De ska stå rakt med benen och inte ihop. De ska inte släpa eller vicka på fötterna.
Gångstilen är inte viktig bara för att de ska se vackra ut, utan de håller bättre fysiskt eftersom de går mycket under sin livstid i varierande terräng.
– Men jag brukar rekommendera åt de som frågar att man ska köpa ett vackert djur. De är långlivade så du kanske ser på samma ko i över 20 år, säger Primietta.
Hur Highlandkorna placerar sig kan ändå variera mellan olika domare.
– På utställningar i Tyskland vill de gärna att kvigor och kor ska ha lite feminina drag.
Schamponeras inför tävling
Före tävlingen tvättas pälsen med schampo och balsam.
– De brukar tycka om att bli nedvätande om sommaren eftersom det är svalkande, säger Primietta.
På plats borstas djuren en sista gång innan de ställs ut.
Elina Seppälä och Vilma Seppälä står i varsitt bås och borstar två kvigor inför utställningen.
– Det gäller att få pälsen att se tjock ut och att pälsen delar sig längs ryggraden, säger Elina Seppälä.
Men kamningen ger ändå bara ett första intryck.
– En bra domare ser om djuret är bra byggt oberoende.
Ekokor får inte röra vanliga
Primietta upplever att myndigheterna har en negativ inställning till tävlingarna och att en del regler är lite onödiga.
– Evira var skeptiskt till att tävlingen ordnas här eftersom Havsgårdar är en ekologisk gård och det kommer också konventionella djur som ställs ut. Trots att de bara är här i 36 timmar var det ett problem, säger Primietta.
Ekologiska och konventionella kors bås måste hållas särskilda.
– Som om det skulle spela någon roll att eko och konventionella kommer i kontakt med varandra, säger Primietta.
Annars är det inte besvärligt att ordna tävlingarna. Bås, vatten, mat åt djuren, tvättställ och arena måste finnas. Allt annat är frivilligt.
– Skulle vi ordna utställningen mitt i Hangö skulle det genast vara besvärligare. Då kommer dessutom krav från polis och brandkår av säkerhetsskäl.
Primietta meddelade räddningsverket om utställningen, men de verkade inte oroade.
– I och med att det är liten skala utomhus behövdes ingen särskild bevakning.
Kunder uppskattar etiskt kött
Markku Primietta har till en viss mån märkt att det är trendigt med ekologisk mat, men kunderna verkar prioritera att produktionen är etisk.
– Kunderna bry sig mer om att de får se hur djuren lever och har ett bra liv, men många uppskattar att köttet också är ekologiskt.
De säljer endast kött direkt från gården.
– Vi har inte möjlighet att sälja vidare för efterfrågan är så stor att det är slutsålt hela tiden. Det är bra, men visst skulle vi vilja erbjuda mer då köttet är omtyckt.
Highlandköttet är mörkare jämfört med köttet från andra nötraser. Det beror på att Highlandkorna äter nästan bara grovfoder. De får inte mycket spannmål eller kraftfoder.
– Smaken påminner om en korsning mellan älgkött och andra nötkött. Det smakar inte riktigt som villt, men det skiljer sig från annat nötkött.
Man skulle kunna tro att innerfilé är stycket som går åt först, men enligt Primiett är det maletköttet som är populärast.
– Det är bara så mycket godare än det du kan köpa i en vanlig matbutik.
Nöjd publik
Publiken verkar uppskatta utställningen. Både människor från orten och långväga gäster står vid stängslet och ser på korna.
– Det är intressant att se vilka punkter domaren ser på hos andras djur. Det är också trevligt för djuren att det ordnas på en gård, säger Mikaela Berghäll från Raseborg som också har Highlandkor, men inte deltar i utställningen.
Till och med Storbritanniens ambassadör i Helsingfors, Sarah Price, njuter i solen med sin familj. Hon är inte här i officiellt ärende, utan hälsar på vänner som bor i Hangö.
– Det är väldigt vackert här. Jag har bara besökt Hangö en gång förr år 1992. Det är skönt att komma ut ur Helsingfors. Jag besöker inte andra orter i Finland så mycket som jag skulle vilja, säger Price.