Biodlare förutser usel skörd
Den kalla sommaren ställer till det för blommor och bin. Bina har kommit i gång sent med att producera honung och skörden väntas bli liten i hela Finland.
- Vuxna bin lever av nektar, men larver äter både nektar och pollen för att utvecklas.
- Bin är viktiga för blommors pollinering.
- Bina bygger samhällen med en drottning och 80 000 bin. Ungefär 5 000–6 000 bin är drönare och resten arbetarbin.
- Drönarna är hanar, saknar gadd och deras viktigaste uppgift är att befrukta drottningar.
- Arbetarna är honor vars äggstockar inte utvecklats. De gör det egentliga arbetet i kupan.
- Arbetarbin lever 6–8 veckor sommartid. De som föds senare lever 6–8 månader.
- Drottningen bestämmer i kupan och kan bli 4–5 år gammal.
- Samhället överlever inte utan drottning eftersom hon lägger ägg.
På Mellangård i Tenala har Camilla Elf och Stefan Elf nyss börjat skatta honung.
Bin surrar runt de rektangulära bikuporna som består av lådor staplade på varandra. I dem finns ramar med en vaxskiva.
Iklädd skyddsdräkt med nät för ansiktet och handskar på händerna öppnar Camilla Elf styroxlocket till en av bikuporna. Surret blir intensivare. Bina kryper omkring mellan och ovanpå vaxramarna. Hon lyfter försiktigt upp en vaxram för att se om det finns honung.
– Årets problem är att hitta honung. Den flygtrafik som är runt bikuporna nu borde det ha varit för en månad sen.
Den kalla sommaren innebär att honungsskörden blir liten i hela Finland. Även om augusti skulle bli varmare hjälper det inte eftersom det inte blommar tillräckligt med blommor.
– Det är ett oerhört dåligt år. Grejen är att vi behöver en sommar för att få honung och det har vi verkligen inte haft i år, säger Stefan Elf.
Sexkantiga celler som bina byggt täcker vaxskivan. Hit sätter de nektarn de samlat in för att ha mat över vintern.
För att nektarn inte ska jäsa reducerar bina vattnet i nektarn från 50 procent tills den består av cirka 18 till 19 procent vatten. Då nektarn blivit honung förseglar bina cellen med ett vaxlock.
Camilla Elf sätter tillbaka ramen. Den hade inga vita vaxlock.
– Vanligtvis brukar vi göra i ordning bina för vintern den här tiden på året, i stället har vi just börjat skatta honung, säger Camilla Elf.
Ogynnsamma förhållanden
Det kalla vädret ställer till honungsproduktionen på flera sätt.
För att bina ska kunna producera honung måste de kunna hitta nektar. Blomtiden förkortas när det är kallt och regnigt. Dessutom slås kronbladen sönder av regnet. Det krävs också värme för att nektarn ska stiga i blommorna. Helst ska det vara minst 20 grader i juli.
För att få mycket honung behövs också många bin och bra flygväder. Då spelar temperaturen en viktig roll igen.
Bilarverna behöver en temperatur mellan 35 och 36 grader inne i bikupan för att klara sig. Är det kallt ute har bina svårt att hålla kupan tillräckligt varm och då lägger drottningen färre ägg. Det i sin tur innebär färre bin som samlar nektar.
Det ideala flygvädret är varmt och vindstilla. Då behöver bina inte kämpa mot vinden då de bär hem nektarn och värmen är bra för flygmusklerna eftersom insekter inte håller värme på samma sätt som däggdjur.
– I sommar har det varit blåsigt, regnigt och kallt. Alltså uppfylls inga faktorer och det blir en minimal skörd. Bisamhällena är små och binas möjlighet att få in nektar liten, säger Stefan Elf.
Bort med kristaller
Till slut hittar Camilla Elf två ramar med tillräckligt mycket vaxlock. Helst ska minst två tredjedelar av ramen ha vaxlock, annars kan det finnas för hög vattenprocent i honungen.
Först avlägsnas vaxlocken, sedan placeras ramarna i en slunga för att få ut honungen ur honungskakorna. Det måste vara minst två ramar i maskinen för balansens skull.
– Det kommer ungefär två kilo honung från en ram, säger Camilla Elf.
Efter att honungen slungats silas den. Sedan ska honungen röras för att störa kristalliseringsprocessen. Då blir det fler men mindre kristaller, vilket gör att honungen blir mjukare.
Nektar består av både druv- och fruktsocker. Det är druvsockret som gör att det bildas kristaller i honungen.
– Beroende på vilken växt honungen kommer från är förhållandet mellan druv- och fruktsocker olika, säger Stefan Elf.
Till exempel finns det mycket mer fruktsocker i de blommor bina tar nektar från i Medelhavsländerna. Därför har honung från de länderna en rinnande konsistens.
– I alla länder norr om Mellaneuropa måste honungen röras om. Den blir stenhård om man låter den kristalliseras fritt.
Därför är finsk honung tjockare i konsistensen.
– Men den går ändå att få mjuk och bredbar.
En liten biodlare kan röra för hand eller med borrmaskin, men eftersom de har så många bisamhällen har Elf maskiner som rör honungen.
När det är lagom att sluta röra för rätt konsistens är biodlarens hemlighet.
– Det sitter mellan tummen och pekfingret, säger Camilla Elf.
Lever på socker
Biodlaren stjäl binas vinterförråd. Därför är det viktigt att de får sockerlösning att äta över vintern i stället.
– De packar in socker i cellerna i stället för nektar. Annars är det samma process.
En del biodlare lämnar honung åt bina, men det finns fördelar med sockerlösning.
– Det är mindre skräp i sockerlösningen, vilket betyder att bina kan vara i kupan längre innan de måste ut på sin första rensningsflygning efter vintern. Det ökar chansen att fler bin överlever, säger Stefan Elf.
Förra vintern var tuff för bina i Tenala.
– Överlevnaden var något av det sämsta av alla år vi haft bin, säger Stefan Elf.
Det kan bero på att vintern var mild och fuktig. Det innebär att mögel och bakterier kan gro i kupan.
– En torr och kall vinter är bäst.
Honungen borde räcka
Trots att det är ett dåligt år förutspår Heikki Vartiainen från Finlands biodlares förbund inga dramatiska prishöjningar.
– Kanske honungspriset höjs lite, men vi har ett litet honungslager som jag tror räcker tills nästa skörd, säger Vartiainen.
Bra och dåliga år hör till branschen.
– Jobbar man med naturen är det aldrig konstant, säger Stefan Elf.
Paret Elf strävar efter att ha tillräckligt med bisamhällen för att honungen ska räcka hela året tills nästa honungsskörd.
– Dåliga år kan honungen ta slut på försommaren. Det hände senast efter en mycket torr sommar, säger Stefan Elf.