Ost ska ystas i Fiskars
Fiskars har fått ett helt eget artesanysteri. Fiskarsin Juustola ska från och med nu börja tillverka ost på småskaligt vis.
Personerna bakom ysteriet är Jari Leinonen, Tuomo Holm, Pauli Sarelius, Elina Rantamäki och Jan Westman.
Idén om ett ysteri föddes för tre år sedan när osttillverkaren Hannu Nikander från företaget Veikkolan Perinnejuusto valde att avsluta sin verksamhet i Lojo. De fem nya ägarna ville rädda osttillverkningen och valde att köpa Nikanders företag och flytta det till Fiskars.
– Det kändes på alla vis rätt att föra Nikanders verksamhet vidare, vår nya ostmästare har en enorm erfarenhet och yrkesstolthet, säger Jan Westman.
Femton års erfarenhet
Den nya ostmästaren heter Thierry Jung och kommer från Savoy i Frankrike. Han har tillverkat ost i Frankrike i 15 år och för fyra år sedan lockade kärleken honom till Finland. Nu ska han ensam ha hand om all osttillverkning på Fiskarsin Juustola.
– Jag ville göra ost i Finland också, det var idén i alla fall. Så för tre år sedan upptäckte jag Hannu Nikander och besökte honom. När jag sedan fick höra att han slutar och såg att jobbet som osttillverkare var ledigt så sökte jag det. I april var jag på arbetsintervju och nu är jag här, säger Thierry Jung.
Framför allt ska han tillverka Nikanders traditionella ostar, och efter hand ska också franska ostar bli till i det lilla ysteriet.
Skillnad mellan länder
Det finns vissa skillnader mellan finländsk och fransk tillverkning av ost som Thierry Jung har märkt av.
– Hittills i min karriär har jag lagat all ost av opastöriserad mjölk. I Finland ska den vara pastöriserad så jag måste vänja mig vid det, säger han.
Han har också noterat att finländarnas smaklökar skiljer sig från fransmännens.
– Finländare använder så mycket salt. Allting är väldigt salt här, säger han.
Han har ändå en bild av hur Fiskarsin Juustolas ostar ska smaka.
– Jag ska experimentera och göra franska ostar på ett finländskt sätt, säger han.
Ger över verksamheten
Hannu Nikander har tillverkat ostar i mer än 20 år. Den sista januari tillverkade han sin sista ost på Veikkolan Perinnejuusto och nästa år går han i pension.
– Det är klart att det känns vemodigt efter en så lång karriär, säger han.
När ysteriet nu börjar sin tillverkning på ny ort, med nytt namn och ny ostmästare, hoppas de involverade att osten ska finna sin väg till konsumenterna.
– Osten kommer åtminstone att finnas på Rekolan Panimo, säger Jan Westman.
Delitukku i Pojo kyrkby kommer att vara den första affären som säljer ysteriets ostar.