Matbanken har kunder även i Pojo
Också i Pojo har matbanksverksamheten tagits emot med öppna armar.
Idén är densamma som i Ekenäs, Karis och Tenala-Bromarv. Det vill säga förmedla mat som av olika orsaker inte längre kan säljas i butiken till personer som har det kämpigt.
Matutdelningarna i Pojo som ordnas torsdagar klockan 16 har i snitt lockat omkring 30 personer.
– På 10 till 15 minuter brukar det mesta vara slut, säger Johan Lumme som är en av eldsjälarna.
Verksamheten startade upp i februari och har pågått regelbundet sedan dess.
En annan av de frivilliga som ser till att allt rullar på är Matti Katila som brukar sköta avhämtningen av maten som bland annat lokala S-market donerar. En annan donator är bageriet Backers Baker i Bollsta och också en annan större aktör har gett löfte om att komma med i samarbetet.
– Jag är pensionär så jag har tid för det här och det känns bra att kunna hjälpa till. Matbanker är en jättebra idé som behövs också i Pojo, säger Katila.
Gärna stödring
Den som besöker matutdelningen i den före detta affärslokalen vid Åbovägen 72 kan också plocka åt sig av böcker och kläder. Gärna skulle man förstås ha ännu mera ätbart att dela ut.
– Kanske det finns någon odlare som kunde bidra? Mathjälpen i Karis har till exempel tagit emot lök som varit för liten för att säljas, säger Johan Lumme.
Också arrangörssidan bestående av frivilliga kunde behöva lite mer muskler.
– En stödring med personer som gav en lite slant i månaden för att täcka kostnaderna för hyra och elektricitet skulle underlätta.
Underlättar livet
"Kurre" är en av de Pojobor som är glad över matbankens ankomst till byn. Han har, som han säger, "ställt till det för sig själv" och livet som sjukpensionär är allt annat än fett.
– Pensionen vill inte räcka till så man är tacksam för allt man kan få. Utan det här skulle man ha det mycket sämre. Förhoppningsvis kan verksamheten fortsätta. Jag tror Pojoborna är glada över det här och vad jag hört är alla nöjda, säger han.
Som många andra tycker han att det är "sjukt" att ätbar mat blir sopor.
I Frankrike antogs nyligen en lag som förbjuder större butiker från att kasta bort livsmedel som ännu är användbara.
Efterfrågan på alla orter
Lagstiftning som gjort det enklare att donera mat är orsaken till att matbanker dykt upp i Finland. Också i Raseborg där de fått en stabil kundkrets.
Till mathjälpen i Karis som i vintras startade upp i före detta Heneliusbutiken söker sig varje vecka omkring 90 personer. I Ekenäs där församlingarnas matbank vid Björknäsgatan varit i gång sedan förra våren ligger motsvarande siffra på 60 personer. Då två matbutiker lade ner minskade också tillgången till varor och utdelningarna i Ekenäs drogs av den anledningen ner till varannan vecka. Det kommer man att fortsätta med fram till hösten. Utdelning varannan vecka är också vad som gäller under sommaren för Tenala-Bromarv matbank.
– Det har fått många att fundera om de kan ringa vid behov och visst kommer vi också under sommaren att försöka hjälpa så gott det går, säger Mona Andersson som ansvarar för verksamheten.
Matutdelningarna i Tenala församlingshem har brukat samla omkring 25 personer. Dessutom ordnas hemkörning av maten åt äldre. Verksamheten har fått förstärkning av flera frivilliga och fungerar enligt Andersson bra.
– Antalet personer som använder sig av matbanken visar att vi behövs.