Åländskt plåtbröd till Ekenäs - en nordisk variant av pizza
Michael Björklunds koncept Pub Niska fortsätter sprida sig från Mariehamn, denna gång till Stallören i Ekenäs.
Niskas specialitet kallas plåtbröd och beskrivs som en åländsk eller nordisk variant av pizza, med högklassiga råvaror som gärna får vara närproducerade.
I Ekenäs ska Pub Niska etablera sig som sommarrestaurang vid Strandallén, i byggnaden där kafé Magasin funnits de senaste somrarna.
I och med att huset saknar värmesystem beror säsongens längd på väder och vind. I vilket fall som helst har Pub Niska för avsikt att stanna länge i Raseborg. Stadens avtal med Lasse Pernells och Victor Erikssons företag är femårigt.
- Pub Niska är ett koncept som åländska kändiskocken Michael Björklund utarbetat och äger.
- Det har fått sitt namn efter smugglaren Algoth Niska (1888–1954).
- Sortimentet består framför allt av vad man kallar plåtbröd, en nordisk variant av pizza.
- Ledstjärnor är högklassiga råvaror och en lokal prägel.
- Enligt Björklund själv är brödet ett hälsosammare alternativ än traditionell pizza.
- Pub Niska finns i Mariehamn, Dalsbruk, Åbo och Ekenäs (Strandallén).
- I Ekenäs är Lasse Pernell och Victor Eriksson franchisetagare.
Öppnar inom kort
Det är oklart exakt när stället öppnar, men enligt franchisetagarna förhoppningsvis i slutet av denna vecka.
Säsongstarten blir lite sen på grund av att hyresavtalet skrevs under relativt sent och först därefter kunde de anhålla om övriga lov och tillstånd.
Ännu i går såg stället endast stängt, tyst och förbommat ut, men Pernell säger att de kan öppna snabbt då de fått klartecken.
Ekenäsrestaurangen blir en filial till den i Åbo, men av samma enklare koncept som restaurangen i Mariehamn som också har öppet endast om somrarna.
Goda år i Åbo
Pernell tror starkt på konceptet som den åländske stjärnkocken Michael Björklund tagit fram och äger. Han är delägare i Pub Niska i Åbo som fungerat året om sedan sommaren 2012.
– Jag är nöjd med hur konceptet fungerar och kan konstatera att vi har hittat vår kundkrets, en stabil sådan, säger Pernell.
Pub Niska i Ekenäs kommer till en början att vara mycket lik originalet i Mariehamn. Åtminstone ost och tomatsås kommer från Åland och utbudet är i stor utsträckning samma som på fredens öar.
Lokal prägel på sikt
Stallhagens ölsorter är en självklarhet i sammanhanget.
– Efterhand kommer vi att utöka med närproducerade råvaror och produkter, eventuellt lokal öl. Det är sådant som är mycket aktuellt, sådant som folk vill ha, säger Pernell.
En nordisk pizza
Michael Björklund kunde inte nås för kommentarer i går, men i arkivet hittas ett citat från Pub Niskas invigning i Dalsbruk 2009.
Då sade Björklund att nordborna borde vara stolta och skryta över sin mat och fortsätter: “Pizza är jättegott men låter inte särskilt nordiskt. Plåtbröd kan man äta två, tre stycken av utan att skämmas".
Skillnaden mellan pizza och plåtbröd ligger enligt Björklund i kvaliteten. Pub Niska använder bland annat lufttorkad skinka från Sverige, kallrökt fisk, ost från Ålandsmejeriet och tomatsås gjord på finländska tomater.
En stor del av ingredienserna kommer från Smakbyn som Björklund driver på Åland.
Till konceptet hör även en inredning i hamnsjåarstil som inspirerats av smugglarkungen Algoth Niska (1888–1954) som puben fått sitt namn från.
På Pub Niskas hemsida uppges att man arbetar på att utvidga franchiseverksamheten genom företaget Niska Export Ab som leds av Thomas Strandvik.