Sydamerikanskt mitt i Västnyland
La Colina i Karis lockar med sitt latinamerikanska kök. Smaken bygger på örter och därför är maten inte så eldig som man kanske tror.
Ett vardagsrum där gästerna trivs och där de även kan få pröva på mat som ger nya smakupplevelser. Så hoppas Pablo Flores att La Colina ska fungera, restaurangen som i november öppnade i tidigare Knäppen mitt i Karis och som bjuder på sydamerikanska rätter.
Pablo och hans fru Pia Flores hade länge burit på en dröm om att få öppna latinamerikansk restaurang, och när de tidigare ägarna till fastigheten beslöt att sälja slog de till.
Med i teamet är också Lucia Flores de Rantanen och Diyan Yanev, som båda jobbar i köket tillsammans med Pablo Flores.
– Köket påminner mer om ett latinamerikanskt hemkök än om ett storkök. Vi använder inte halvfabrikat, utan tillräder maten av så rena råvaror som möjligt, säger Pia Flores.
Inga nybörjare
Pablo har sina rötter i Ecuador och Lucia i Nicaragua. De är inte släkt, efternamnet till trots. Diyan igen härstammar från Bulgarien.
– Han har i många år jobbat i latinamerikanska kök. Båda han och Lucia har lång erfarenhet som kockar, säger Pia.
– Menyerna utarbetar vi tillsammans, som ett team, säger Pablo som också jobbat länge inom branschen.
Egen nisch
La Colina, som för övrigt betyder kulle, är ensam i regionen om att bjuda på uttryckligen sydamerikanska rätter. Smaken skiljer sig från den centralamerikanska maten, som kännetecknas av starkare kryddor.
– Den sydamerikanska maten är inte så eldig. Den bygger mera på användning av örter och grönsaker. Lucia är en mästare på att få fram de rätta smakerna, säger Pia och förklarar att utbudet måste anpassas till en finländsk kundkrets.
– Vi prövar oss sakta fram och bygger upp menyn efter hand. Vi är mycket lyhörda för kundernas önskemål.
Till exempel finns hamburgarna med därför att utbudet inte enbart kan vara latinamerikanskt. Lite fler mexikanska rätter ska också få plats på listan, just för att få med även lite starkare mat.
Pablo berättar att många överraskats av att ris förekommer i samband med de flesta rätter. Riset är ändå ett vanligt inslag även i Sydamerika, säger han.
Också när det gäller råvarorna söker sig La Colina fram. Lucia berättar att restaurangen nu är på jakt efter lämpligt majsmjöl för tillverkningen av bland annat tortillor.
Ljust inre
Inredningen i restaurangen är förnyad och ger nu ett mycket ljust och luftigt intryck.
Pablo och Pia Flores är medvetna om att kampen är hård inom restaurangbranschen, men de vill se konkurrensen som en god sak. Pablo säger att den sporrar till gott resultat och Pia önskar att de olika restaurangerna i Karis kunde göra gemensam sak för att profilera sig tillsammans.
Paret bor i Karis, precis som de två andra kollegerna i restaurangen.