Silver för kocklejonen i första VM-grenen
Finska kocklandslaget har tagit silver i den första av de två deltävlingar som laget deltar i i VM i Luxemburg. Tävlingarna pågår den 22-26 november.
Finska kocklandslaget är på plats i Luxemburg och har inlett Culinary World Cup, kockarnas världsmästerskap, med bravur. Lagets vd Nils-Gustav "Nile" Höglund låter glad och stolt över kocklejonens prestation i den första deltävlingen.
– Poängtalet motsvarar en silvermedalj, säger han.
Tolv kvadratmeters bord
Den första deltävlingen, kallad det kalla bordet, gick ut på att fylla ett tolv kvadratmeter stort bord med läckerheter i olika kategorier.
– Däribland tre varma förrätter, fyra olika petit fours, fyra olika tapas, en femrätters meny, desserter ...
Privat initiativ
Anmärkningsvärt är att laget tränat endast tre gånger inför tävlingen eftersom det såg rätt mörkt ut ännu i somras vad lagets deltagande beträffar.
– Utgångsläget då var att vi inte skulle ha råd att åka, säger Höglund.
Men då trädde Ann von Rettig in och grundade sällskapet Culinary Team Finland & Friends och resan och deltagandet kunde tryggas.
I morgon tisdag är det dags för nästa gren, det varma köket, där sex av landslagets kockar ska tillreda en trerätters middag för 110 matgäster (se faktaruta).
Stödet från publiken är gott, säger Höglund.
– Många håller på Finland, vi har goda förutsättningar att placera oss bra i OS 2016.
- Förrätt: finsk stör, tillagad på tre olika sätt, som grillad, som krokett och som störfärsfylld rulle av kungskrabba. Marinerad gurka, kaviar och blomsterprydd sallad.
- Huvudrätt: Stekt ytterfilé av åländskt lamm, bogrulle fylld med lammhjärta, potatisterrin på närodlad potatis, grönsaker och sallad.
- Efterrätt: hallon-karamellmousse, hallonmarmelad, yoghurtsorbet och varm chokladkaka.