Sushi och kafé med dygnsrytm
Det rör på sig i företagsbranschen i Ekenäs. Restaurang Rådhuset slår åter upp sina dörrar och en sushirestaurang öppnas i centrum. Vid Rådhustorget öppnar dessutom ett nytt kafé. Inom klädbranschen får Exact ny ägare.
RASEBORG I somras meddelade Kaj-Erik Knichter att han tänkte lägga ner verksamheten i Ekenäs och stänga klädbutiken Exact på Kungsgatan. Kommande lördag avrundar Knichter mycket riktigt sin långa karriär i staden, men klädbutiken försvinner ingenstans. Nygamla krafter, under ledning av Monica Kevin-Haapalahti och Ida Törnroos, tar över verksamheten redan nästa vecka.
– Jag har en lång erfarenhet av branschen och kommer nog att fungera tutor för och samarbeta med flickorna i Ekenäs också i fortsättningen, säger Knichter.
Från och med söndag hålls butiken stängd i några dagar. Enligt Kevin-Haapalahti vill de nya ägarna snygga till lokalen innan butiken öppnar igen några dagar senare.
– Vi tänkte göra en liten renovering, men vi räknar nog med att öppna Exact redan följande helg, säger Kevin-Haapalahti.
Namnet och konceptet kommer inte att förändras, men framtida experiment utesluter Kevin-Haapalahti inte.
– Exact fortsätter under samma namn, tanken är att folk skall känna igen sig. Något nytt kommer vi säkert att pröva på någon gång, men till en början gör vi inga stora förändringar.
Nystart för Rådhuset
Inom restaurangbranschen blåser också nya vindar. Den femte december öppnar Rådhuset igen, med en ny meny som förberetts av den färska kökschefen Tommy Gråhn, medlem i finska kocklandslaget.
– Just nu finslipar vi menyn. Samarbetet med Tommy har varit fantastiskt. Vi kommer också att servera lunch på vardagarna, berättar delägare och försäljningschef Kati Ekstam.
Nytt kafé med litet kök
På andra sidan torget, där Voffeli & Kaffeli fanns tidigare, öppnar i dag Café lilla köket. Det är Barbro Eriksson som förverkligar en gammal dröm tillsammans med maken Arnold.
– Vårt koncept blir att låta menyn följa dygnsrytmen och årstiderna. Namnet kommer från det att köket är verkligt litet.
Öppettiderna blir generösa, från klockan 6 på morgonen till 20 på kvällen.
– Vi börjar med frukost på morgonen, våfflor och kaffebröd på eftermiddagen och på kvällen en kvällsbit. Råvarorna väljs utifrån säsong och så mycket som möjligt ska vara närodlat.
Lunchservering ingår också i planen.
– Vi har en kock i vårt lilla kök nu till en början och den andra börjar jobba i januari, så då är tanken att utveckla på matsidan med soppor, sallader och pajer till lunch.
Utöver gott och blandat från köket har Eriksson en massa andra idéer.
– Fyllda picknickkorgar, uthyrning av cyklar, solstolar och badhanddukar till sommaren ... Blir det bra isar i vinter kanske vi hyr ut sparkstöttingar också, så kan man ta sparken ut på isen med sin picknickkorg.
Inredningsmässigt har hon satsat på begagnade pärlor, detsamma gäller till en viss del kärlen.
– Mycket av grejerna är hemifrån för jag har en tendens att samla på mig saker, säger Eriksson.
Sushi med hem
Det är inte bara bekanta lokaliteter som öppnas för att sprida matiga dofter igen. På Gustav Wasas gata öppnar en "take-away" sushirestaurang och det redan i december.
– När musikbutiken Strings stängde slog jag till, det var dags för Ekenäs att få ett eget sushiställe. Det hela kommer att börja småskaligt, sex kundplatser och huvudsakligen take-away, berättar ägaren Anni Wanless.
Tillsammans med sin brittiska man, som är kock till yrket, vill Wanless inte bara introducera sushin utan också en ny restaurangkultur i Ekenäs.
– Jag är lite osäker på vilket förhållande människorna här har till sushi, men utbudet kommer att anpassas efter kundernas önskemål. Hela take-awaykonceptet, det vill säga att ta maten med sig, är något främmande här i Ekenäs men vi tror nog att det skall gå hem, säger hon.
Restaurangens namn, Aguwagu, ger upphov till japanska associationer. Den japanska klangen är dock bara en del av förklaringen bakom namnet, avslöjar Wanless.
– Jag kallades ibland för Aguwagu i tonåren, därav namnet på restaurangen. En googlesökning berättade att japanskans "agu" betyder något i stil med "bita" och wagu är en form av biff. Så långt ifrån sanningen är vi alltså inte, säger Wanless med ett skratt, och tillägger att restaurangen inte kommer att bli en kliché vad gäller asiatisk inredning och stil.