Wi-Box och Nya Wi-Box blir ett
I onsdags blev affären klar. Annika och Mika Äbb som grundade Nya Wi-Box för femton år sedan har köpt Wi-Box konditori och Konditori Niklas Näsman. Alla inblandade är glada över en lyckad lösning.
Alldeles i dagarna har det gått femton år sedan Annika och Mika Äbb köpte Wi-Box bageri och grundade Nya Wi-Box. Caférörelsen blev kvar i Ulla Näsmans ägo och ett antal år därefter grundade hennes son Niklas Näsman ett eget bageri och konditori.
Nu är det dags för förändringens vindar att blåsa. Alla tre företag går ihop och blir ett då Nya Wi-Box har köpt upp Wi-Box konditori och Konditori Niklas Näsman.
Ett namn?
– Vi har nu all tillverkning under ett tak i bageriet i Horsbäck, säger Mika Äbb.
Ett gemensamt namn blir det antagligen också, så småningom:
– Ordet Nya i Nya Wi-Box faller troligen bort då alla bitar slutligen fallit på sina platser.
Varumärket Konditori Niklas Näsman blir ändå kvar och Niklas Näsman själv träder in som förman i bageriet. Annika Äbb blir å sin sida caféföreståndare i caféet vid Långgatan.
– Elva år som företagare var tillräckligt, nu känns det skönt. Jag får koncentrera mig på produktutveckling och tillverkning och slipper pappersarbete och distribution, säger Niklas Näsman.
– Alla vinner på det här, säger de unisont.
Cirkeln sluts
Officiellt gick köpet igenom den 1 oktober, men tankar och diskussioner har funnits och förts länge.
– En cirkel sluts nu. Jag var på praktik i Ullas café 1988 och därefter blev det sommarjobb där i flera år, säger Annika Äbb.
– Det var min morfar som grundade caféet och då Annika jobbade där jobbade även jag där, säger Niklas Näsman.
– Att få in Niklas i verksamheten är en dröm som gått i uppfyllelse. Nu har vi ryggraden i skick, säger Mika Äbb.
Stort sortiment
Mika Äbb konstaterar att hans rörelse vuxit i sakta mak och det är också företagets framtida strävan.
Bageriet har ett stort sortiment i dag, 65–70 olika artiklar som bakas på daglig bas.
– Det kan ju verka litet avskräckande att artiklarna är så många, men på längre sikt är det nog en styrka eftersom vi på det viset har möjlighet att tillgodose en kunds helhetsbehov, säger Mika Äbb.
Hans egen favorit är jordgubbsbägare.
– Jag är en riktig gräddnos, måste få en om dagen, säger han och flinar litet.
Niklas Näsman föredrar ett så kallat hallonblad, som är ett wienerbrödsaktigt bakverk.
– En vanlig rund munk slår aldrig fel heller.
Annika Äbbs favorit är Hildesemlan gjord på sju sädesslag.
Sund konkurrens
Nya Wi-Box är ingalunda ensamt om att baka färskt bröd i trakten, det finns åtminstone två andra bagerier bara i staden Raseborg.
– Ortens konkurrens är frisk och bra, sund. Hellre flera funktionärer på orten än att det pumpas in bröd från andra länder, säger Mika Äbb.