Billigaste notan åtta miljoner euro
Oförändrad kosthållsstruktur? Tillverkningskök bara i Karis och Ekenäs, eller därtill i Pojo och Tenala? Kan tillverkningskök i Ekenäs och Tenala ge synergier?
De frågorna ska granskas då beredningen nu gör som direktionen för intern service önskar, med andra ord utreder olika alternativ för den framtida kosthållsstrukturen i Raseborg.
– Vi fokuserade inte på antalet, utan diskuterade olika alternativ, säger direktionens ordförande Martin Glader, SFP, efter den senaste remissdebatten.
Glader räknar med att utredningen ska vara klar då direktionen nästa gång sammanträder den 22 oktober.
Hela 41 procent fel
Till sammanträdet i tisdags hade sammanställts en översikt med uppskattade kostnader för en modell där man går in för tre eller fyra tillverkningskök i stället för dagens 13 och utökar antalet utdelningskök från 30 till 39 eller 40.
Den pågående renoveringen av Karis centralkök drar kostnader på sammanlagt 2,4 miljoner euro. Rakennuttajatoimisto HTJ:s kalkyler för ett år sedan slutade på drygt 1,7 miljoner.
Beredningen har tagit fasta på felmarginalen om hela 41 procent, och med motsvarande förhöjning räknat om företagets kostnadskalkyler för tillverkningsköken i Ekenäs, Tenala och Pojo.
Intressant, men historien behöver ju inte upprepa sig, är kontentan av Gladers kommentar.
Minst 8,3 miljoner
Uträkningarna ger vid handen att en renovering av samtliga fyra utdelningskök, där kostnaderna för Karisköket är kända, skulle förutsätta en investering på drygt 7,5 miljoner euro såvida de övriga tre kostnadskalkylerna håller.
Till det kommer uppskattade kostnader på minst 800 000 euro för smärre investeringar i utdelningsköken 2016-2018. Slutsumman stiger då till drygt 8,3 miljoner euro.
I beredningens värsta tänkbara scenario, om kostnadskalkylerna för ytterligare tre renoveringar måste höjas med 41 procent och utdelningsköken kräver en investering på en miljon, landar kostnaderna på drygt 10,6 miljoner.
Då taxeras ändå renoveringen av Ekåsens forna centralkök i Ekenäs till "bara" 4 070 670 euro.
Martin Glader påminner om att man i stadens budget och ekonomiplan har vikt 5,7 miljoner för ändamålet.
– Men den siffran är för grov, säger han, och instämmer med beredningen: kostnaderna för den här renoveringen måste ses över.
En bit från målet
Beroende vilka kalkyler man vill lita till, skulle alltså investeringen i en ny kosthållsstruktur i Raseborg kunna medföra kostnader på allt från 8,3 till nästan 12,3 miljoner euro.
Samtidigt förutsätter stadens åtgärdsprogram att intern service nästa år gör ett verksamhetsbidrag som är 500 000 bättre än det som budgeterats för i år. I slutänden innebär det, att enheten nästa år borde prestera ett verksamhetsbidrag på 2,7 miljoner euro.
Riktigt därhän når man inte. I det förslag till driftsbudget som direktionen för sin del nu har godkänt uppgår verksamhetsbidraget till 2,43 miljoner euro.
Men differensen på 270 000 euro "torde elimineras när stadens nya förändrade kosthållsstruktur verkställs med tyngdpunkt på Ekåsens centralkök".
Beredningens förslag till fortsättning på den här formuleringen – "vad Ekenäs-Tenala-Bromarf-området beträffar" – ströks av direktionen.
Mindre personal
Det investeringsbehov som föreligger om man håller fast vid den nuvarande kostnadsstrukturen, har uppskattats till 7,5 miljoner euro inklusive de 2,4 miljonerna för renoveringen i Karis.
Gör man om strukturen, förväntas det leda till lägre personalkostnader.
Hur mycket lägre återstår att se, där krävs nya beräkningar.
Men enbart vid centralköket i Karis har man räknat med en minskning av personalen från elva till sju, och en minskning av personalkostnaderna med 37 procent.