"Det kunde ha gått riktigt illa"
Fritösen på Köttkontrollen i Karis fattade eld tidigt på torsdagsmorgonen. Skadorna beräknas uppgå till 100 000 euro.
– Det var tur i oturen att branden upptäcktes så snabbt, säger Magnus Svennblad, Köttkontrollens krögare.
Hans mamma kom till restaurangen vid femtiden på torsdagsmorgonen för att göra en grundlig städning, precis som hon brukar med jämna mellanrum, då hon upptäckte branden i köket.
Magnus Svennblad säger att läget kunde ha varit ett helt annat bara en kvart senare.
– Det här går ännu att reparera, men det kunde ha gått riktigt illa.
Förutom köket, som enligt Räddningsverket fick de största skadorna, fick hela övervåningen rök- och sotskador.
Branden fick sin början då fritösen överhettades och fattade eld i köket på andra våningen. När brandkåren anlände var hela våningen fylld med rök och heta brandgaser.
Varför fritösen överhettades är oklart.
– Ingen aning kanske kortslutning.
Ingen människa kom till skada i branden. De materiella skadorna beräknas till mellan 50 000 och 100 000 euro.
– Jag har ingen aning om hur länge vi måste hålla stängt. Det blir nog mer än en vecka, kanske tre, säger Magnus Svennblad.