Värmen innebär extra jobb för fiskodlare
I många delar av Finland har det rapporterats att fiskar har dött på grund av värmen. På Trollböle fiskkläckning har inga fiskar dött men värmen har inneburit extra jobb för att hålla fiskarna vid liv.
På Trollböle fiskkläckning odlas småfisk och yngel som ska utplanteras i havet på hösten. Hittills har varken sik- eller laxöringsynglen där dött på grund av värmen.
– Små fiskar tål värmen mycket bättre än stora, säger, Håkan Strandberg som driver Trollböle fiskkläckning.
Värmen har ändå inneburit mycket extra jobb för Strandberg. Totalt har han över 70 000 små fiskar i både fisktråg och dammar vid Trollböle kvarn. Vattnet har som varmast varit nästan 26 grader. När vattnet blir varmare minskar också syrehalten i det, men samtidigt behöver fiskarna mera syre för att klara av värmen.
– Det blir en riktig kollisionskurs där, säger Strandberg.
Specialåtgärder
Det betyder att man måste ta till extra åtgärder för att syresätta vattnet. När det är varmt behöver fiskarna extra mycket vatten så att syret ska räcka till. Det betyder att färre fiskar än vanligt kan förvaras i ett fisktråg. Att äta mycket är också något som kräver både energi och syre av fiskarna.
– Vi matar fiskarna bara 10 procent av den vanliga mängden för att få dem att överleva och så att syret ska räcka till, säger Strandberg.
Det gör att fiskarna växer mycket sämre än vanligt just nu. Eftersom juni månad var så kall växte fisken ovanligt bra då, så läget är inte så illa som det skulle kunna vara. Det gäller ändå att balansera matmängden rätt, om fiskarna äter för mycket så dör de men om de äter för lite kan de bli riktigt apatiska, vilket inte heller är bra.
Större fiskar tål värmen sämre
I Strandbergs andra fiskodling i Gennarbyviken har några moderöringar dött, antagligen på grund av värmen.
– De stora laxöringarna behöver kallt vatten, de ska ju egentligen vara i havet, och därför dör de mycket lättare än ynglen när vattnet blir varmt, säger Strandberg.
Han blir inte förvånad när han får höra att det har rapporterats om ovanligt mycket döda fiskar i Egentliga Finland.
Strandberg har hållit på med fiskodling i 32 år och enligt honom är den här värmen extrem.
– Jag har aldrig förut varit med om att det skulle ha varit så här varmt så här länge.
Det gäller att hela tiden hålla koll på att syresättningen fungerar för att fiskarna ska hållas vid liv.