Flygande start för Scola
Barösunds nya restaurang drar fullt hus varje dag och har bokningar ända till mors dag nästa år. Dessutom hyllar statsministern den.
Den svarta tavlan som pryder väggen i restaurang Scola är så fullklottrad av hälsningar att den nästan ser vit ut.
Men det finns en som krögaren Linda Hellström-Pasanen är speciellt stolt över. Med prydlig handstil har någon skrivit:
"Min gamla skola" – 94-åringen
– Vi hittade griffeltavlan på vinden. Vi har försökt bevara så mycket av den gamla skolmiljön som möjligt, säger Hellström-Pasanen medan maken Petteri Pasanen förbereder dagens lunch i köket.
Kombinationen pietetsfull inredning, härlig utsikt och närproducerad mat verkar vara ett vinnande koncept. Restaurangen kunde inte ha fått en bättre start. Fullbokad både på öppningsdagen valborg, första maj och mors dag.
– Vi har haft hektiska dagar. Egentligen har vi haft fullt från morgon till kväll hela juli.
Juni var lite lugnare på grund av vädret, men då fick restaurangen också ett minst sagt celebert besök.
125 000 följare
På midsommarafton, när olycksbådande mörka moln hängde över Barösund, steg han in. Alexander Stubb. Statsministern.
Vad tänkte du?
– Jag vet inte om jag hann tänka något alls. Vi hade fullt hus så vi jobbade bara på, säger Hellström-Pasanen.
Stubb och hans sällskap satt inomhus eftersom vädret var ostadigt.
Förra veckan fick Stubb kritik för hur han använder sitt Twitterkonto – att han lägger upp bilder på sin bara kropp medan världskriser rasar och spontanmarknadsför företag ansågs inte helt oproblematiskt.
Också Scola fick ett omnämnande i hans flöde. "A great new restaurant in Barösund", skrev han och postade en selfie tagen i restaurangens stora spegel, så att både logon och koordinaterna för båtfolket syntes.
Med 125 000 följare är det här inte helt fy skam.
– Han frågade riktigt lov om han fick ta ett foto, berättar Hellström-Pasanen som ändå inte vill göra en stor grej av Stubbs besök.
– Visst var det en ära, men vi betjänar alla på samma vis. Vi har haft flera kända gäster, samma dag var här en annan. Vi har haft många idrottare. Men kändisarna är helt som vem som helst och det tycker jag att de ska få vara.
Blir man mätt?
De 220 platserna i restaurangen brukar fyllas av allt från ortsbor till båtfolk. Restaurangen har en egen brygga, och krögarparet har redan anhållit om att förstora den till nästa år.
Degerbybon Karin Österman är förväntansfull. Hon ska äta på Scola för första gången och har hört mycket om restaurangen.
– Både bra och dåligt. Det är vissa stora karlar som inte har blivit riktigt mätta.
När hon en stund senare sitter och smörjer kråset med lunchbuffén är alla tvivel bortblåsta.
– Jag är mycket nöjd.
Nöjda är också Jarno Järvelä och Petra Lindström som äter lunch med Jarnos föräldrar Maj-Britt Järvelä och Juhani Järvelä från Virkby.
– Visst blir man mätt. De här kotletterna är jättelika, säger Jarno Järvelä, som inte är någon liten karl.
Hela djuret används
Restaurangens meny innehåller kött från Koskis gård i Salo, som nyligen fick utmärkelsen Finlands miljövänligaste lantbruk.
– Vi beställer ett helt djur på en gång, säger Hellström-Pasanen.
– Där får vi 300 kilogram kött och vi använder alla delar. Därför har vi dagens Koskis-rätt på menyn – det kan vara entrecote, ossobucco ...
Fisken drar Ingåfiskaren Krister Hellström upp och det lokala företaget Viltgården levererar kräftor och vilt.
Scola kommer att hålla öppet alla dagar till slutet av sommaren och från hösten under veckosluten. Det går också att boka restaurangen för bröllop och privata fester.
– Det här är ett prövoår. Vi ser vad folk vill ha, säger Hellström-Pasanen.
En sak är ändå säker redan nu. Det blir en fortsättning nästa år.
– Absolut!