Skollunch från huvudstaden
Maten till skolorna i Karis och Svartå kommer i höst levereras från Helsingfors.
Centralköket i Karis ska renoveras mellan den 12 augusti och 22 december i år. Under den tiden kommer maten till skolorna i Karis centrum och Svartå levereras från Helsingfors. Maten till daghemmen kommer att tillredas i före detta Västra Nylands Yrkesskolas utrymmen.
Fazer Food Services kommer att fungera som leverantör till 1 220 dagliga portioner i Karis. Det bestämde direktionen för intern service på onsdagens möte.
Fazer Food Services anbud uppgår dagligen till 1,73 euro per portion. I denna summa är transportkostnader medräknade.
Externa lösningen billigare
Arne Nummenmaa, chef för intern service i Raseborgs stad, säger att det till den summan tillkommer en utdelningskostnad. Denna kostnad som bland annat innehåller städning och diskning uppskattas i kalkylen kosta en euro per portion.
Därmed är den totala summan per portion 2,73 euro.
– Raseborgs centralkök har i medeltal producerat en portion till priset 3,13 euro. Vi är naturligtvis nöjda över att den externa lösningen till och med är billigare, säger Nummenmaa.
Den andra anbudsgivaren var Leijona Catering. Deras matportioner tillreds i Nylands Brigads kök i Dragsvik. Medelpriset per portion i deras offert var 2,95 euro.
Nummenmaa säger att skolmaten sett till näringsinnehållet och smaken kommer att vara jämförbar med den mat eleverna fått tidigare.
Behöver inte uppvärmas
Tove Damén-Wikholm, kosthållschef i Raseborgs stad, säger att eleverna inte heller behöver oroa sig över att få mat som är uppvärmd flera gånger.
– Företagen som svarat på offerten ska se till att maten är förpackad så att den hålls varm under transporten. Därmed behöver den inte uppvärmas på nytt i Karis.
Nummenmaa säger att det låga priset för den externa lösningen visar att det finns många alternativ för framtiden. Han säger att den här hösten är en bra möjlighet att samla erfarenhet från en extern produktion.
För tillfället är det planerat att det i framtiden ska finnas fyra centralkök i Raseborg. Dessa är centralköket i Karis, Mariahemmets kök i Pojo, Höjdens skola i Tenala och Ekåsens matsalsbyggnad i Ekenäs.
– I framtiden kanske några av centralköken kunde bli utdelningskök. I dessa kan man med fördel koka potatis, makaroner och ris men de övriga ingredienserna till maten produceras i centralkök.
Budgeten överskrids
Renoveringen av centralköket förväntas effektivera tillverkningen. De ska även skapa fysiska utrymmen som motsvarar dagens bestämmelser för storkök.
Storkökets kapacitet kommer efter renoveringen att höjas från cirka 2000 till drygt 2500 matportioner.
Direktionen valde i går Västra Nylands Bygg Ab till entreprenör för renoveringen. Raseborgs stadsstyrelse ska diskutera direktionens beslut på måndag.
Raseborgs stad hade budgeterat totalt 2,5 miljoner euro till renoveringar av centralkök år 2014.
– Av dessa skulle 1,5 miljoner användas i renoveringen av Karis centralkök. Renoveringen av centralköket i Tenala skulle kosta omkring en miljon, säger Nummenmaa.
Nu visar det sig dock att det kommer behövas cirka 2,4 miljoner till renoveringen av centralköket i Karis. Av den summan är 1,5 miljoner den byggnadstekniska entreprenad som Västra Nylands Ab kalkylerat.
Därtill tillkommer bland annat kostnader för planering, köksmaskiner och köksutrustning. Direktionen föreslår nu att man tar pengarna från den summa som var tänkt till renoveringen av Tenala centralkök.