Fiskens fest firades på torget
Torget i Ekenäs var i dag skådeplats för Fiskens fest.
På torget i Ekenäs kunde man fram till klockan 14 ta del av olika programpunkter inom ramen för Fiskens fest. Magen kunde man mätta med en raseburgare – eller handla hem färsk fisk direkt från fiskstånden.
Strax efter klockan 10 korades årets västnyländska rätt. Juryn hade valt ett recept som Nils-Gustav "Nile" Höglund sänt in.
– Det är gösrosor och de är inte alls svåra att göra, säger vinnaren.
Vin och senap
Gösen fileas och filéerna rullas till rosor som läggs i en smord form. Över fisken hälls cirka 1 deciliter torrt vitt vin och ytterligare garneras varje ros med en klick dijonsenap innan de toppas med en blandning av parmesanost, örter, smör, äggulor, lök och ströbröd.
– Sedan ska de in i ugnen i cirka femton minuter.
Till gösrosorna serveras lämpligen en så kallad culinarpuré.
– Den är gjord på potatis och jordärtskockor, säger Ann-Louise Erlund som överräckte priset till Höglund.
Priset var för övrigt en gryta som Höglund lovade kocka ihop nästa års tävlingsrecept i.
Ett tröstpris tillföll Kenneth Wrede.
– Också det för en gösrätt, säger Erlund.
Recepten fick man kopior av vid Gastro Nostras tält på torget, liksom receptet på raseburgaren.