Fisk för folket
På lördag ordnas en fest om havets invånare, fiskarna. Fiskburgare, filétävling och kockande kockar finns på torget i Ekenäs.
Tjock, ljusgul smet ringlar ur spritspåsen och landar i en prydlig korv på plåten.
Påsen kramas av stadiga händer, som tillhör Ann-Louise Erlund.
Hon är projektkoordinator för Bra mat i Västnyland. Tillsammans med stadsdirektör Mårten Johansson, krögaren Kaj-Eric Knichter och Nils-Gustav Höglund, verksamhetsledare för kocklandslaget, tillbringar hon en kväll i kocklandslagets övningskök i Karis för att förbereda raseburgare.
I en stor gryta ligger något som liknar klistrigt potatismos. Det är 15 kilo torsk och lax som mixats ihop med grädde, ägg och chevréost.
Innehållet ska bli fiskbiffar, som ingår i raseburgaren tillsammans med en semla, grönsallad, tomat och chilimajonnäs.
– Osten syr ihop smakerna och ger den lilla syrligheten, säger Knichter.
Äta och tävla
De som tar sig till Fiskens fest på Ekenäs torg kan bland annat äta raseburgare, spana in grillar och se några lag tävla i konsten att filea strömming snabbt. Dessutom demonstrerar fyra kockar maträtter, som publiken får smakprov på.
Vid grytorna står Ulf Wadenström från Karisrestaurangen KW, Knichter från Magasinet i Hangö, Hans Lundqvist från GH i Ekenäs och Päivi Purontaus från Piazza, Ekenäs.
Årets västnyländska maträtt kommer att presenteras denna lördag. Det är projektet Bra mat i Västnyland som står bakom den utmärkelsen.
Målet är 400
Inne i övningsköket går ugnarna heta. Tidigare år har raseburgaren tagit slut före festen slutat.
– Allt bra ska ta slut, tycker Knichter.
Kvällens talko gav 260 biffar. Ett par dagar senare meddelar Mårten Johansson att man stekt ännu flera. Målet, 400 biffar, är inom räckhåll.