Köket lockar branschbytare
Matlagning intresserar många. För den som vill ta sin hobby till nya nivåer kan Axxells utbildning öppna dörrar.
Vuxenutbildningen till restaurangkock är ett relativt nytt inslag i Axxells utbud. Första gruppen inledde sina studier våren 2013, andra gruppen i mars i år.
Deltagarnas bakgrund varierar men det gemensamma intresset för mat är inte att ta miste på. Nybörjargruppen ska snart ge sig i kast med en avancerad trerättersmiddag i övningsköket i Karis men stort lugn råder. Den enda frågan som ställs gäller huruvida fettet från det rostade ankbröstet som ingår i huvudrätten ska tas till vara eller inte.
– Försök också tänka på brunois, mirepoix och julienne när ni skär, uppmanar köksmästaren Thomas Landén som är utbildningens lärare.
Vill öppna eget
Esbobon Martin Säntti har lagat mat varje dag sedan han var 16 år. Nu som 39-åring vill han göra hobbyn till sitt yrke.
– Efter att ha jobbat med it och suttit på arslet hela mitt liv bestämde jag mig för att byta bransch.
I bakhuvudet finns planer på en egen restaurang. Han räknar med att det skulle finnas nisch för en bra skandinavisk restaurang i Helsingfors. Men först gäller det att lära sig mer om branschen.
Tror du att den här utbildningen kommer att ge dig vad du behöver?
– Det får du fråga på nytt om ett år, vi har börjat så nyligen. Men jag gillar det pragmatiska upplägget. Det är ett bättre sätt att lära sig än att sitta vid skolbänken. Också som sverigefinländare med dåliga kunskaper i finska är den här utbildningen en välsignelse.
Från Koverhar till köket
Att i något skede öppna eget är också målet för Ekenäsbon Tobias Mainetti som påbörjat sin inlärning i den nyöppnade Karisrestaurangen Köttkontrollen.
– Jag har jobbat som servitör i 10 år i Frankrike och Peru - nu vill jag byta sida. Jag vill vara med och höja matkulturen i Finland, säger han.
För Hangöbon Mikael Källström blev det aktuellt med branschbyte efter 30 år på Koverhar. Att vända blickarna mot köksvärlden, där också pappa och kompisar hållit till, föll sig ganska naturligt.
– Jag har alltid tyckt om att laga mat och lekte redan tidigare med tanken på att bli kock.
Han har fått en inlärningsplats på Hangörestaurangen På Kroken och trivs bra.
– Att sitta åtta timmar på skolbänken varje dag skulle inte vara något för mig.
Jobb finns
Enligt Thomas Landén är anställningsmöjligheterna för utbildade restaurangkockar rätt goda.
– I synnerhet den här tiden på året och för den som vågar söka sig lite längre bort. Man räknar att det finns 10 000 lediga kockjobb i Stockholm.
Som ett tecken på att det finns ett sug efter yrkeskunnigt folk ser han också stjärnkocken Michael Björklunds planer på att starta upp en kort kockutbildning i sin Smakby på Åland.
Några nackdelar med att först som äldre ge sig i kast med kockjobbet som kan vara både tungt och stressigt ser han inte, snarare tvärtom.
– Man är ofta mer fokuserad som vuxen och kan kanske bortse från stressen på ett annat sätt. Man vet var man ska dra gränserna.
Smakprov
De unga kockstuderandes à la carte-kvällar i övningsrestaurangen vid Bangatan brukar dra fullt hus. På lördag klockan 12 till 15 har allmänheten möjlighet att ta del även av de vuxenstuderandes kulinariska färdigheter. Då dukar de som inledde sina studier 2013 upp till diger buffé enligt tre olika teman - nordiskt och närproducerat, asiatiskt och medelhavsinspirerat.
Platsbokningar kan göras via skolans husmor.
– Vi vill gärna fylla hela salen, säger Thomas Landén.
Förutom tillredning av buffémat är tillställningen även tänkt att ge en övning i andra för yrket viktiga färdigheter.
– Som kock i dag ska man också vara social och kunna berätta för kunderna om rätterna man serverar. För det är buffébanketten ett ypperligt tillfälle.