Ingå klorerar fortfarande vattnet
Det är fortsättningsvis oklart hur enterokocker, bakterier som finns i människans avföring, har spridit sig till Ingås vattennät. Sydspetsens miljöhälsa tar nya prover på torsdag.
I slutet av mars påträffades koliforma bakterier, enterokocker, i Ingås vattennät. En enterokock är en bakterie som i vanliga fall förekommer i människans tarmflora, men nu fanns den i den plötsligt i vattnet som Ingåborna drack.
Bakteriehalten bedömdes som ofarlig. För säkerhets skull har Ingå vatten ändå skyddsklorerat vattenlinjerna de senaste veckorna. Kloreringen fortsätter till torsdag den här veckan. Då tar Sydspetsens miljöhälsa nya vattenprover.
Orsaken till att bakterierna finns i vattnet är fortfarande oklar.
– Det utreds nu tillsammans med hälsoinspektör Ingegerd Grünn-Maja, som också skulle kolla med Institutet för hälsa och välfärd, säger Ilmari Viljanen, kommuningenjör och vattenverkschef.
Bara i en brunn
Ingå vatten har två grundvattenbrunnar och det är i den ena som bakterierna har påträffats. Den andra är ren, uppger Viljanen.
– Man kan spekulera kring om bakterierna verkligen härstammar från grundvattnet, eller om de kommer någon annanstans ifrån, säger han kryptiskt.
När koliforma bakterier påträffas i vatten brukar de härstamma från avlopp, gödsel eller motsvarande.
Viljanen säger ändå att Ingåborna lugnt kan dricka vattnet.
– I reningsverket utsätts bakterierna för UV-ljus som spjälkar upp dem, så att det blir omöjligt för dem att föröka sig. Och när vi klorerar dör bakterierna helt och hållet.
Kan smaka annorlunda
Klorhalten är ofarlig för hälsan, men kan orsaka smak och luktändringar i vattnet.
– Det har kommit väldigt lite feedback om smaken på vattnet, säger Viljanen.
– Jag tycker själv att det inte märks speciellt mycket. Vi har 0,35 milligram klor per kubik, det är mindre än vad de i vanliga fall har i Helsingfors kommunala vatten.
Helsingfors har stadens vattentag i Päijänne-sjön. Eftersom det handlar om ytvatten måste det renas grundligare.
– Vi som tar det från grundvattnet måste inte klorera – i vanliga fall. Vi tillsätter bara lut för att balansera ph-värdet.