Revyy och La Vida fortsätter
Ett nytt bolag fortsätter med verksamheten i Revyy och La Vida efter att bolaget Kuumat kattilat i slutet av fjolåret gick i konkurs.
Kunderna kommer inte att märka av någon förändring, säger Martti Reunanen om restaurangverksamheten i Revyy och la Vida i Ekenäs.
Hans bolag Kuumat kattilat har visserligen förlagts i konkurs, men verksamheten fortsätter under hans nya bolag Re-La ravintolat som registrerades i november.
Däremot hyr han och hustrun Pia Reunanen inte längre restaurang Bossanova som de drev ännu förra sommaren.
Nu är avsikten att koncentrera sig på La Vida och Revyy som båda finns i samma byggnad, och på sommaren driva en glasskiosk strax intill.
För många
Problemet är att Ekenäs har på tok för många lunchrestauranger vilket pressat priserna så lågt att ingen i längden klarar sig, säger Martti Reunanen.
Priser på 7,50 euro och 8, 50 euro täcker inte kostnaderna för råvaror och anställda, säger han och påpekar att priserna är högre på närliggande orter.
Revyy har höjt lunchpriset till 9,90 euro, men Reunanen ser det som sundare på sikt än att sälja till underpris. Med tre varmrätter och digert salladsbord är det inte för mycket, säger han och hänvisar även till respons av kunder från Helsingfors och Salo.
Råvarorna är lika dyra i Ekenäs som i Helsingfors påminner han.
– Råvarorna har stigit otroligt mycket i pris. Ta fisk till exempel. Förut kunde man köpa fisk av lokala fiskare som bjöd ut sina fångster, men nu körs allting till Helsingfors. Och sen kommer den tillbaka hit.
Reunanen talar med ett 25 års perspektiv i branschen.
– Jobbar man inte själv, går det absolut inte ihop. För tio-femton år sedan var restaurangverksamhet ännu lönsamt, men nu har kostnaderna skjutit i höjden. Det gäller råvaror, men också el och värme. Och naturligvis personalkostnaderna. Förra sommaren hade vi 23 anställda allt som allt.
Dans ibland
Om det är svårt att få luncher lönsamma, är det inte mycket bättre med kvällsunderhållning. Reunanen säger att det kan löna sig att ordna dans med levande musik då och då, men det är inget att bygga på.
– Vi hade nyss dans med levande musik och det var mycket uppskattat. Medelåldern var över 40 år och folk var nöjda.
Martti Reunanen är i likhet med allmänheten spänd på vad som händer med Knipan. Det påverkar restaurangsommaren i Ekenäs.
Hans uppfattning är att det krävs stora summor för att få byggnaden i sådant skick att man kan driva restaurang där. Om fastigheten inte säljs i tid och staden igen går in för ett tillfälligt arrangemang, hoppas han att man inte underhandlar bara med en krögare utan att alla ges samma chans.