Backers flyttar till Fiskars
Backers Baker har köpt utrymmena i Fiskars där bageriet Leipomo Varras Po-Le tidigare verkade. Backers tar utrymmet i besittning i helgen och renoveringen startar på måndag.
Bageriet Backers Baker i Ekenäs flyttar. Företaget har köpt upp Leipomo Varras Po-Le:s gamla utrymmen i Fiskars. Köpet blev klart i går fredag.
I köpet ingår tomt och byggnad, men inte Varras Po-Le:s sortiment eller kundregister. Backers fortsätter med andra ord enligt sitt eget koncept och med sina egna produkter.
Men innan man kan börja baka i bageriet i Fiskars ska stället genomgå en förvandling.
– Renoveringen börjar redan på måndag. Utöver renoveringen ska vi bygga en tillbyggnad med en takförsedd lastkaj, säger bageriets vd Diana Lindholm.
80-tal möter 00-tal
Bageribyggnaden är ritad på 1980-talet av arkitekt Lasse Heikkinen, samma man som ritat Pojo kommunhus. Bageribyggnaden har förutom bageridelen även en cafédel – och det är något som Diana Lindholm och hennes man Olle Lindholm också kommer satsa på.
– Den 1 juli då vi har officiell öppning på nya platsen öppnar också caféet, säger Diana Lindholm.
Renoveringen och tillbyggnaden har man skissat på tillsammans med byggnadsplaneraren Janina Skult. Moderna finesser såsom värmeåtervinning från bakugnarna är en viktig detalj då bageriet byggs om.
– I vårt gamla bageri har vi eldat för kråkorna så att säga. Men i den nya, egna bageribyggnaden kommer värmen från ugnarna att tas till vara och värma själva huset, säger Diana Lindholm.
Tuffa tider bakom
Paret Lindholm kan nu bokstavligen pusta ut efter alla förberedelser inför fastighetsköpet.
– Det är inte lätt att vara småföretagare i Finland och få till det med finansiering och dylikt. Man måste vara verkligt målmedveten och listig. Men från NTM-centralen har vi fått bra stöd.
Stödet har varit såväl finansiellt som i form av goda råd och hjälp med ansökningar.
Företagarparet har också orsak att pusta ut efter att ha lyckats styra upp ekonomin och kan nu blicka tillbaka på två goda år. Åren innan var tuffa och Lindholms hade att välja mellan att sakta trappa ner och förbereda sig inför pensionering – eller att satsa. De valde det senare.
– Vi har ett något smalare utbud än tidigare. Dessutom är allt matbröd ekologiskt nu. Det är ett vinnande koncept.
Bröd på export
En produkt som man fokuserat speciellt mycket på är Backers skärgårdsbröd. Inte bara i hemlandet:
– Under fjolåret levererade vi 70 000 skärgårdsbröd till Stockholm. Det går leveranser dit varje vecka.
Också Helsingforsregionen förses med bröd från Backers. Så att man nu flyttar från Ekenäs till Pojo är även logistiskt sett en bra lösning. Det är endast till kunderna i Hangö och Ekenäs som avståndet blir litet längre, till alla andra minskar det.
Innan renoveringsstarten på måndag ska man samla personalen och finslipa ritningar och planer på plats i den nya lokalen i dag – och avrunda med firmafest.
– Det är viktigt att involvera personalen. De har många idéer och ska ju arbeta i utrymmena, säger Diana Lindholm.