Anna Lindberg njuter av livet som turistguide under den grekiska solen. Foto: Privat

Semester året runt

Ända sedan september 2011 har Ekenäsbon Anna Lindberg arbetat som guide för Aurinkomatkat vid Medelhavet. Hon tillbringar nu hela sommaren på den grekiska ön Zakynthos.

Allt började då Anna, efter att ha tagit sin kandidatexamen vid Åbo universitet, sökte jobbet som guide på Gran Canaria. Detta var i september i fjol, och tanken var att hon skulle jobba ett år för att sedan återuppta studierna under hösten 2012. I dag ser framtidsplanerna lite annorlunda ut.

– Det här är så roligt att jag tror jag fortsätter ett år till, säger Lindberg.

Till Zakynthos kom hon i maj, och enligt hennes kontrakt ska hon stanna till september då hon flyttas till en annan turistort. Vart det då bär av vet hon inte än.

– En av de roligaste sakerna med jobbet är att man får se så många nya ställen. Vi guider får ta del av det bästa på orterna. Vi vet var de bästa stränderna är och var man får godast mat. Man blir "hooked" av guidelivet.

Arbetet som turistguide går ut på att hämta finländska turister från flygplatsen, guida runt dem i staden och se till så att de i största allmänhet har det bra på sin semester. Jobbet går på finska, men Lindberg säger att hon ibland får chansen att tala svenska med turisterna.

– Då det kommer finlandssvenskar hit är det nästan alltid någon halvbekant, ankdammen är inte alltför stor. Det bästa med jobbet är då man får positiv feedback av kunderna efter en lyckad vecka.

Van resenär

Det är inte första gången Lindberg är ute och reser. Grekland är hon bekant med sedan tidigare då hon 2010 deltog i ett Erasmus-utbyte där. Då bodde hon ett halvår i Greklands näst största stad Thessaloniki.

– Det var mycket roligt och lärorikt, jag är glad att vara tillbaka.

Att arbeta så långt hemifrån ser Lindberg inte som ett problem. Hon säger sig ha det bra i den 40-gradiga värmen och hennes kontrakt tillåter regelbundna resor hem till Finland.

– Senast var jag hemma under tre veckor i maj, och jag är snart på väg hem igen.

Tungt men roligt

Lindberg njuter av sitt jobb som guide, men medger att det har sina sämre sidor. Hon berättar att få turistguider orkar arbeta längre än tre år.

– Vi lever hela tiden i kappsäcken och har ingen fast adress. Dessutom måste man hela tiden byta sitt sociala umgänge vilket kan vara både roligt och tungt, säger hon.

Till Grekland förflyttades hon från Gran Canaria tillsammans med två finländska kollegor. Hon menar ändå att man måste knyta lokala för att stå ut.

– Inte orkar jag umgås med mina arbetskamrater tjugofyra timmar om dygnet. Men jag har blivit god vän med många andra guider från bland annat Sverige och Tjeckien.

Då hon inte är upptagen med att passa upp turister brukar hon löpa, hänga på stranden eller gå på gym.

Lindberg återvänder kanske till Finland hösten 2013 då hon i så fall fortsätter studera språk och främmande kulturer. Men det är inte mer än ett stort kanske.