Håkan Ekholm i Thailand. Foto: Privat

Utflyttad Hangöbo vill hem

Västnylänningen i värld'n lämnar Thailand.

I sex år har han promenerat omkring i shorts och sandaler på Phukets stränder, men nu vill han hem. Då villan är såld återvänder Håkan Ekholm till Finland. Sonen och den friska luften kallar.

Håkan Ekholm från Hangö har alltid haft dem i sig, upptäckarlusten och längtan efter vajande palmer och en solig strand. Äventyrslusten och reseglädjen frodades redan under tiden då han jobbade som reseledare på Hangö Trafik. Då småstadslivet kändes för inskränkt blev längtan bort allt starkare.

– Jag var trött på Hangö. Jag var frånskild och ville göra något annat.
Då han träffade en thailändsk kvinna på nätet var beslutet att flytta till Thailand lätt att fatta.

– Jag tänkte att jag flyttar dit och så lever vi lyckliga i alla våra dagar, säger han i telefon med ett leende som hörs över kontinenterna.

Eget företag och poolvilla

Under åren i Thailand har han varit inblandad i flera olika projekt, bland annat som delägare till ett 10-rums hotell i Patong. Han har också jobbat som guide för Finnmatkat och frilansat för olika turistföretag. Till sist startade han eget.

– Jag har en attraktiv poolvilla som jag har hyrt ut och så har jag guidat turistgrupper. Det har varit i liten skala, men jag har satsat på hög kvalitet och omtanke om kunderna.

Håkan Ekholm har bland annat ordnat kryssningar med massagebåt och lyxkryssningar till Krabi. Men att vara företagare i Thailand är inte så lätt.
– Det finns så stora kulturskillnader. I Thailand går ingenting som planerat. Det första året var jag topptunnor rasande på grund av alla förseningar och omkullkastade planer, men sedan lugnade jag ner mig.

Mer frisinnad, mer tålamod

Det var också kulturskillnaderna som gjorde att äktenskapet med kärleken han hittade på nätet sprack.
– Det finns ju de par som lyckas, alltså par där den ena är thai och den andra utlänning, men många sådana förhållanden slutar i skilsmässa.

Tålamod är något som Håkan Ekholm tvingats lära sig i Thailand. Under de sex åren har han också blivit betydligt mer frisinnad.
– Här i Phuket är livet friare, jag har blivit mycket liberalare än tidigare. Finland är övernitiskt på många sätt.

Operation i Finland

Orsaken till att Håkan Ekholm nu säljer villan med poolen och återvänder till Finland är enkel.
– Jag vill vara nära min son. Han är 19 år nu. Jag har inte varit i Finland på tre år. Jag saknar riktigt frisk luft och att dricka rent vatten ur en kran...

En oundviklig operation bidrar till flyttbeslutet, och ett eventuellt jobb som hägrar.

– Om man blir tillfrågad om ett jobb som 55-åring ska man nog vara glad. Det första jag behöver är en tillfällig bostad i Hangö.
Det finns flera spekulanter på villan som är till salu i Phuket och Ekholm räknar med att affären är gjord inom ett par månader. Därefter ska han bara hitta en billig biljett hem.

– Jag vet inte var jag kommer att bo i framtiden. Det är väl bra att ha en femårsplan och de kommande åren bor jag nog i Finland. Kanske jag flyttar tillbaka till Thailand någon dag, det vet jag inte. Just nu vill jag bara vara nära min son.