Ann-Christine Westerlund (i orange) yogar på Times Square. Foto: Privat

Hon lever den amerikanska drömmen

Veckans Västnylänning i värld'n bor i New York och trivs utmärkt, men hemstaden Karis lämnar hon ändå aldrig.

Det är över 20 år sedan Ann-Christine Westerlund flyttade från Helsingfors till USA. I dag lever hon på Manhattan och älskar pulsen i The Big Apple.

Året var 1990 då hon flyttade till North Carolina i USA där hon jobbade för företaget Ernst&Young, som hon tidigare varit delägare i hemma i Finland. Efter sex månader gick flytten från North Carolina till New York.

– Jag ville ha nya utmaningar, men efter tre år ville företaget att jag skulle återvända. Det ville inte jag, så jag blev egen företagare i stället. Då hade jag precis träffat min man Mousa som inspirerade mig och stödde mitt nya företag.

Kärlek i hissen

Ann-Christine och Mousa träffades i huset där de då bodde, och fortfarande bor, då i olika lägenheter på samma våning, numera i samma hushåll.
– Jag blev förtjust i huset från första stund, och i och med att vi träffades här har det också fått en speciell betydelse.

Huset, Ritz Plaza, ligger mycket centralt, invid Times Square. Det har 44 våningar och hyser ungefär 1000 människor.
– Det finns ett gym i samma hus och här arrangeras en hel del aktiviteter. Jag trivs jättebra.

Nätverk väldigt viktiga

Läget är viktigt för Ann-Christine som jobbar som internationell skattekonsult och då och då får hem kunder på besök. Husets gym är en kär plats.
– På morgonen tar jag en löprunda eller går på gymmet för att sedan börja jobba vid niotiden. Om jag inte hinner träna på morgonen gör jag det vid fyra-femtiden på eftermiddagen. Jag jobbar ofta sent, eller går på olika evenemang där man bildar nätverk. Det är viktigt här.

Ann-Christine deltar ofta i olika evenemang där hon träffar kunder. En stor del av dem kommer från Norden.
– Förra veckan var jag inbjuden till en Ivana Helsinki-modevisning tillsammans med andra. Man bjuder inte hem folk till sig på samma sätt som i Finland, utan träffas på andra ställen.

Jobb och motion

Kunderna är till stor del nordiska företag som behöver hjälp med skattedeklarering, registrering av nya företag, redovisning eller bara konsulttjänster. Under perioden januari till april jobbar Ann-Christine väldigt hårt.
– Då kan jag jobba från morgon till kväll, för att sedan jobba mindre efter mitten av april. Folk jobbar väldigt hårt här, takten är en annan än i Finland.

För att orka jobba så mycket tränar hon, och reser till Aruba med maken Mousa.
– Han är ursprungligen från Egypten och älskar värmen, därför åker vi till Aruba för att vila upp oss ett par veckor varje år, i december och i april. Där sysslar jag med yoga.

Ann-Christine Westerlund
 • Ålder: 60 i augusti
 • Familj: maken Mousa
 • Bor: på Manhattan i New York, på sommaren i Karis
 • Jobbar som: internationell skatteexpert
 • Gör på fritiden: tränar på gym och springer i Central Park, bygger nätverk


Trivs med pulsen
Trots, eller tack vare, det hektiska livet på Manhattan hinner Ann-Christine och Mousa spendera två månader i Finland varje år.
– Om jag inte skulle göra det skulle jag kanske inte orka med tempot i New York eller som Mousa brukar säga: vi laddar våra batterier i Karis för att överleva i New York.

  Paret behöver lugnet, naturen och det sociala livet med goda vänner och släktingar i Finland, men att flytta tillbaka helt och hållet är ännu inte aktuellt.

– Jag har funderat på det, men här i USA blir man inte pensionär på samma sätt som i Finland, där alla bara pratar om sin pension. Här jobbar man fast man är 70.
Dessutom finns det saker i New York som får Ann-Christine att känna sig mer hemma där.
– Här blandas väldigt många kulturer från olika delar av världen. Dessutom är allt tillgängligt här, jag behöver inte boka en tid till frissan två veckor i förväg, utan kan gå när jag vill.

Det är inte bara energin och servicen som tilltalar.
– Här finns en annan öppenhet. Folk delar med sig av information, av sig själva. Jag jobbar bra här.


 

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Välkommen till debatten på vastranyland.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar och det under eget namn. Västra Nylandss redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Regler för kommentarer

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom detta är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på vastranyland.fi, i Västra Nyland eller i andra KSF Media publikationer..Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.Alla inlägg granskas av moderatorn. Frågor kan sändas till vnred@vastranyland.fi. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med vnred@vastranyland.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.