Studieort långt hemifrån
Klockan 11 en lördagsmorgon hemma hos Moa Bäckroos i Raseborg har köket redan fyllts av god doft av en cheesecake som står i ugnen.
Hon har just kommit hem från Jakobstad, där hon går linjen för blivande bagare och konditorer, för att fira höstlov och träffa familj och vänner.
Då det på våren var dags för Moa att välja vad hon ville göra efter nionde klassen i grundskolan valde hon inte att ta den trygga vägen som många andra.
Följde sin dröm
I stället bestämde hon sig för att följa sina drömmar och studera till bagare och konditor, även om den enda svenskspråkiga linjen finns i Jakobstad. Att flytta hemifrån var även något som lockade.
– Det här blev som att flytta hemifrån fast lite på låtsas, eftersom man ändå åker hem på lov och så, säger Moa.
Bakning har varit något som Moa sysslat med sedan hon var liten.
– Farmor och mamma har varit stora inspirationskällor för mig eftersom de båda är så duktiga i köket, säger Moa.
Hon tillägger att en bidragande orsak till att hennes bakningsintresse har uppstått är att man alltid har bakat allt själv hemma hos henne och att hon sedan liten alltid fått vara med och fixa, dekorera och hjälpa till.
Höga förväntningar
Då flytten blev aktuell i augusti kändes det både nervöst, roligt och spännande, tyckte hon.
– Fast det var ändå mera roligt än nervöst, säger hon.
Förväntningarna var höga då hon packade sitt pick och pack och åkte upp mot Jakobstad. Hon hade upprepade gånger fått höra att alla som åker upp till Österbotten stannar där och att alla är så trevliga och sociala där.
Om hon kommer att stanna kvar eller inte kan hon inte svara på än, men hon kan däremot i efterhand inte annat än att hålla med om att hon blivit mycket bra bemött av människorna hon träffat i Jakobstad, att de är sociala och trevliga.
Även skolan har levt upp till hennes förväntningar.
– Skolan är verkligen jättebra! Den är också mycket större än vad jag trodde från första början, säger Moa.
Skolbageriet har allt
Att själva utrymmet där eleverna bakar är som ett riktigt bageri med alla tillbehör man kan tänka sig har Moa uppskattat.
– Det är som en dröm för en som är lika intresserad av bakning som jag är, säger hon glatt.
Hittills säger Moa att hon har trivts jättebra i Jakobstad.
– Fast dialekten var verkligen en utmaning i början. De första veckorna var det enda orden jag använde förlåt, va' och ursäkta då någon pratade med mig, säger hon med ett skratt.
Under den första perioden har man bara haft praktiska ämnen.
– Då har jag en typisk skoldag börjat dagen klockan åtta, fått instruktioner och sedan fått baka hela dagen i ungefär sju timmar.
En gång i veckan har det stått matlagning på skolschemat, något som Moa inte tyckt så mycket om.
– Vi lärde oss grunderna i matlagning, men jag som är mera inne på bakningssidan tyckte inte så mycket om det. Dessutom lärde jag mig inte så mycket nytt eftersom det bara var enkla grunder vilket jag tyckte var lite tråkigt.
Nya bakverk
Eftersom Moa har fått baka en hel del under den första perioden har hon fått prova på mycket nytt.
– Vi har ofta börjat dagen med att baka ett bröd. Jag har fått prova på att baka surdegsbröd, vilket jag aldrig gjort förut. Dessutom lärde jag mig att rundriva bröd för hand. Det är en teknik som man använder för att få runda bröd riktigt jämna och runda. Det var ett krav att vi skulle behärska det innan vi fick ta maskinerna i bruk, säger hon.
Något annat nytt, som hon har tyckt att har varit roligt, är att hon har lärt sig olika typer av dekorationstekniker, som till exempel att dekorera tårtor med bilder av marsipan.
Ser ljust på framtiden
I framtiden har Moa en hel del som hon skulle vilja göra.
– Då jag studerat färdigt vill jag först skaffa mig jobberfarenhet och senare starta ett eget kafé. Det är verkligen ett mål och en dröm! Förutom det skulle det vara roligt att kunna jobba med matfotografering och matstyling, säger hon.
Hon hoppas även på att hon om några år har haft möjlighet att resa runt och samla på sig inspiration och att hon är lika nöjd med tillvaron som hon är just nu.
Så tar Moa ut den färdiggräddade cheesecaken ur ugnen och börjar duka upp för familjen.