Vilt intresse tarvar eget slakteri
Ett nytt slakteri för hanteringen av viltkött ska byggas på Mariebergs gård. Slakteriet ska också betjäna ett jaktlag.
Företaget Viltgården, vars mål är att förädla och förmedla viltkött direkt åt enskilda konsumenter, behöver ett eget slakteri för att kunna sälja mera kött till såväl privatpersoner som restauranger.
– Hittills har flaskhalsen för vår verksamhet varit de hygienkrav som ställs på hanteringen av vilt. Ett jaktlag får numera sälja lite kött, vilket är bra. Men nu har gränsen kommit emot för oss, säger Tomas Landers, företagaren bakom Viltgården.
Slakteriet fick grönt ljus i byggnads- och miljönämnden i Ingå i tisdags. Inom detta år är det meningen att den drygt 60 kvadratmeter stora byggnaden ska resas.
– Hygienkraven gör byggnaden dyr, den kostar tiotusentals euro. Det är en stor investering men vi bygger själva så mycket vi kan. Eftersom vårt jaktlag också ska använda slakteriet ställer de upp en del på talko, säger Landers.
Restauranger behövs
Ett eget slakteri som fyller alla krav är också ett måste för den som vill sälja stämplat kött.
– Det innebär att en veterinär kommer och inspekterar djurkropparna då de hänger i kylrummet och intygar att de är i skick.
Stämpeln, som konkret sätts på djurkroppen, och det tillhörande beviset gör att det är fritt fram att sälja köttet till vem som helst – också restauranger och butiker. Företagskunder är ett bra komplement för Viltgårdens försäljning.
– I fjol samarbetade vi redan med Westerby gård i Ingå. Det hade stor åtgång. Snart hoppas vi också leverera kött till Scola i Barösund.
Satsar på fryst kött
Viltets popularitet har delvis tagit Tomas Landers på säng – bland annat ambitionen att erbjuda fruset viltkött året blir svår att uppnå.
– Efterfrågan var större än vi hade tänkt oss. I framtiden ska vi försöka ha fryst kött året om.
Landers startade Viltgården i somras med visionen att få ut mera viltkött till konsumenterna. Idén föddes i kölvattnet av den närmatsboom som för några år sedan intog Västra Nyland.
– Jag var fastighetsdirektör på Fiskars när vi startade Slow food-närmatsmarknaden där. När den lockade bortåt 15 000 personer insåg jag att det går att få i gång en större verksamhet kring konceptet.
Närmaten finns i skogen
För viltkött är enligt Landers i högsta grad närmat och ekologiskt.
– Vilda djur är en resurs som vi borde ta hand om på ett bättre sätt. Det handlar inte om att äta mera kött utan att äta bättre kött. Viltkött är oftast garanterat mört och är hur lätt som helst att laga. Man vet vad man äter.
Kundkontakterna under det gångna året har visat att både yngre och äldre mer och mer har börjat använda sig av och faktiskt vill ta tillvara alla delar av djuret.
– Situationen har gått framåt en hel del i Finland. Själva har vi börjat pröva på att koka buljong på benen. Tanken är att vi ska kunna sälja den som fond till matlagning.
Genom att flera får upp ögonen för fördelarna med viltkött ökar också förståelsen för djuren och jakt.
– För många icke-jägare är hjortar bara till problem och äter upp deras rosenbuskar. Men viltkött är supergott. Det är synd om bara jägare och deras vänner ska få veta om det.
Slakterialternativ utreds
Det är inte bara Landers som har planer på att bygga ett slakteri. I oktober meddelade aktiebolaget Svenska småbruk och egna hem att det har planer på att bygga ett slakteri i Västankvarn. Det projektet har nu tagit ett steg framåt.
– Vi utreder nu vad det hela skulle kosta. Först därefter vet vi vad vi kan erbjuda producenterna i trakten, säger ordförande Marcus Borgström.
De konkretare planerna för slakteriet väntas bli klara i början av sommaren.
– Eventuellt kan vi få ihop ett möte med producenter på sensommaren för att höra hur de reagerar på planerna. Sen måste vi också ta oss an myndighetsbiten.
Själva slakteridelen kunde enligt planerna förverkligas som någon form av containerlösning.
– Sådana används bland annat i Lappland vid slakt av renar.