Seniorer kan få matmaskiner i stället för hemtransporter
Om grundtrygghetsnämnden ger grönt ljus kommer tio frivilliga seniorer från Sjundeå att delta i ett pilotprojekt. Från den 1 juni flyttar Menumat in i deras kök – en kombinerad frys och varmluftsugn som ersätter hemtransporterna av mat.
Sjundeås vårdservicechef Cathrinne Wetterstrand har själv testat Menumat och talar varmt för maskinen.
– Personligen blev jag jättetagen. Maten är jättegod trots att den har varit nedfryst, säger hon.
– Man kan fast äta samma mat tio gånger i rad, var och när man vill. Menyn byts ut en gång i månaden. Där kommer att finnas sådana rätter som ingen äter så mycket av längre, men som äldre tycker om.
Maskinen fylls på med djupfryst mat med två veckors mellanrum. Den är utrustad med en varmluftsugn som kan tidsinställas så att maten står varm och ångande när klienten själv önskar. Tidsinställningen kan göras antingen av en anhörig eller av hemvårdspersonalen.
"Valfriheten ger frihet"
Inom hemvården har man bekantat sig med företaget Menumats tjänster och måltidsautomaten har presenterats för personalen. Både personalen och förmännen anser att måltidsservicen är ett beaktansvärt alternativ som de önskar prova på, framhåller Wetterstrand.
Risken för att det uppstår nutritionsproblem är störst för personer över 80 år. De vanligaste orsakerna är för litet energiintag och magrande. Wetterstrand tror att möjligheten att själv välja sin favoritmat och äta den vilken tid på dygnet som helst kommer att förbättra aptiten hos många.
– Valfriheten ger frihet i vardagen.
Mer tid till vård
Samtidigt får personalen mer tid för själva vård- och rehabiliteringsarbetet. Också närståendevårdarna, de som vårdar en familjemedlem i hemmet, avlastas.
– Den mänskliga kontakten försvinner inte. De har alla hemvård ändå, det finns ingen klient som bara har hemvård på grund av mattransporterna.
Företaget Finncatering tillreder Menumat-måltiderna. I urvalet finns 70 huvudrätter och 20 efterrätter som förnyas fortlöpande. Måltidsalternativen innehåller laktosfria, låglaktoshaltiga glutenfria måltider.
Pratar finska och svenska
Menumat-anläggningen kan också prata.
– Den pratar finska och svenska. Om en klient försöker äta mer än en måltid per dag säger den "du har redan ätit i dag".
Ingen behöver ändå gå hungrig. Det går att äta två portioner om magen kurrar. För demenspatienter, som kanske inte alltid kommer ihåg att de precis åt, går det att låsa maskinen.
– Då fungerar den bara när hemvården är där.
Används redan i Lojo
Menumat används redan i Helsingfors, Forssa, på Eksotes område i Södra Karelen, i Mäntyharju och Laukas. Också Lojo har infört systemet. Cathrinne Wetterstrand vill lämna osagt om Sjundeå på sikt planerar att helt sluta med mattransporterna.
– Det vill jag inte ta ställning till, jag vill först se vad piloteringen för med sig. I vissa kommuner har man övergått helt och hållet till det nya systemet medan det är vissa som har både och. För oss är det egentligen ingen skillnad eftersom det rent kostnadsmässigt inte har någon betydelse.
I dag kostar en hemtransport av mat 10,50 euro per person. Av den summan betalar klienten 8,40 euro. Enligt det nya arrangemanget skulle helhetskostnaden vara 10,24 euro per person och klientens summa förblir densamma.
Priset innehåller inte installationen av maskinen, som är en engångsavgift.
Inga färska grönsaker
Trots att Wetterstrand gärna talar om fördelar blundar hon ändå inte för minussidorna. En är risken att klienterna endast äter samma rätt hela tiden. En annan är att de färska grönsakerna faller bort från menyn.
– Det är hemskt få seniorer som äter grönsallad. I dag får de en råkost av morötter och rotfrukter i färsk form. Den ersätts av en motsvarande, men tyvärr djupfryst.