Centrum för Slow Food planeras i Fiskars
Slow Food Västnyland har sedan årsskiftet en verksamhetsledare och siktar på att därigenom kunna jobba lite mera strukturerat och organiserat än tidigare.
Det är Sophie von Julins stiftelse som genom ett bidrag gjort det möjligt för föreningen Slow Food Västnyland att anställa en verksamhetsledare. Föreningens verksamhetsledare heter Pontus Berglund, kock och vildmarksguide till professionen.
Ett av hans första "elddop" blir vårmarknaden i Fiskars den 15–16 mars. Årets vårmarknad är den andra i ordningen och lagom till denna har den fjärde upplagan av närmatskatalogen tryckts upp.
– Jag har jobbat med katalogen sedan årsskiftet. Vi har cirka 75 producenter med i katalogen, berättar Pontus Berglund.
Mycket mat samma helg
Marknaden ordnas liksom i fjol på området runt och inne i sädesmagasinet.
– Ett tjugotal producenter kommer att delta, allt från fiskare till köttproducenter. Besökarna kommer att kunna köpa rökt kött, hemgjord korv, bröd, safter ... räknar Pontus Berglund upp.
Samma veckoslut ordnar Pohjan Gurut matevenemanget Maan maut, Jordens smaker, i samlingslokalen i Fiskars, berättar han.
Ett gemensamt centrum?
Vårmarknaden genomförs i samarbete med Fiskars-bolaget.
– Vi har stora visioner för vårt framtida samarbete. Målet är ett Slow Food-centrum i Fiskars, 2015 eller 2016 hoppas vi det ska stå klart. Tanken och förhoppningen är att också involvera andra Slow Food-convivier i landet i centret, säger Pontus Berglund.
I höst är det sedan åter dags för den traditionella Slow Food-festivalen i Fiskars, närmare bestämt den 4–5 oktober.
Därtill har Pontus Berglund också egna projekt att syssla med vid sidan av jobbet som verksamhetsledare. I april öppnar han tillsammans med Magnus Svennblad en gastropub och köttbutik i Karis.
– Där kommer också att finnas ostar, inläggningar och en liten grönsaksdisk. Produkterna kommer från när och fjärran. Den röda tråden ska vara att vi ska veta av vem och var produkterna tillverkats.
Så projekten tar inte slut i första taget?
– Nej. Och det också finns en hel del att ta tag i med anledning av Naturligtvis närmat som är regeringens program för närproducerad mat och för utveckling av närmatssektorn.
Programmet spänner fram till år 2020 och är egentligen en ganska stor boll som kastats ut till kommunerna, säger han.
Ett av målen med regeringens närmatsprogram är att göra produktionen av närproducerad mat mångsidigare och öka den så att den motsvarar efterfrågan. Man strävar även efter att förbättra primärproduktionens möjligheter.
– I programmet lyfts också närmatens andel av den offentliga upphandlingen fram.