Ny mjölnare fortsätter i gamla spår i Svartå
Svartå kvarn har fått en ny mjölnare. Med Ulf Bergholm som läromästare håller Mika Merisaari nu på att lära sig jobbet. Fortsatt verksamhet som hittills är målet.
I slutet av januari var ägarbytet ett fullbordat faktum.
Mika Merisaari och hans nystartade bolag Mustion Luomumylly Oy köpte Svartå kvarn av Ulf Bergholm, som ensam drivit den sedan 2007.
Före det, från 1985 och framåt, stod företaget Bergholm & Wegelius för driften.
– Jag var delägare i bolaget. Ensam blev jag sedan, när vi slutade med butiken, förklarar Ulf Bergholm.
Han är hörbart belåten med att nu ha fått en efterträdare, att en fortsättning på kvarnens verksamhet är tryggad då han själv drar sig tillbaka.
– Det känns bra att kvarnen fortsätter fungera.
Dags för pension
För egen del tycker Ulf Bergholm det börjar bli vara på tidenatt pensionera sig
– Jag fyller just 68.
Men det står klart, att han inte har för avsikt att vända Svartå kvarn ryggen för gott.
Nu först skall Mika Merisaari få hjälp med att lära sig och bli inkörd i mjölnarjobbet – och senare inhopp vid behov lär heller inte vara uteslutna.
Bageribakgrund
Kvarnen har varit till salu ett bra tag, också andra har hört sig för.
Att det den här gången avancerade ända till affär, vill Ulf Bergholm ge näringslivsföretaget Novago en del av tacken för Det var den vägen kontakten togs.
Mjölnarjobb har Mika Merisaari, som sedan åtta år tillbaka bor i Rejböle, ingen tidigare praktisk erfarenhet av.
– Men produkterna känner jag väl till. Hela mitt liv har jag jobbat i bageribranschen, tjugofem år på bagerier i Helsingfors, Åbo och Järvenpää, berättar han.
Inte minst har han sysslat med produktutveckling – och utesluter inte att han i fortsättningen, också som mjölnare, kan komma att ta fram nya produkter då han väl blivit varm i kläderna.
– Men sortimentet är redan nu ganska stort, konstaterar han.
Så åtminstone nu till en början är det verksamhet i inkörda spår, ekologisk produktion som hittills, som gäller.