Pop up-tält ger försmak på ysteri
Går allt som Peter Glithero önskar blir söndagens pop up-tält där han säljer ostkakor bara ett första smakprov på hans framtida företagsverksamhet i trakten.
KYRKSLÄTT, INGÅ – Ostkakorna är bara ett sätt för mig att finansiera min dröm om ett mejeri/ysteri i Kyrkslättstrakten, säger Peter Glithero från Bro i Kyrkslätt.
Han har kommit en bit på väg i processen redan och väntar på svar om alla tillstånd som behövs.
– På grund av alla strikta EU-direktiv är det mycket svårt att hitta köksutrymmen som lämpar sig för att göra ost. Processen måste ske under mycket kontrollerade former, går något fel kan följderna bli ödesdigra.
Det ysteri han drömmer om skulle producera unga mjukostar, eftersom hårda ostar kräver stora lagringsutrymmen och mycket kapital som länge sitter fast i råvarorna.
– Jag vill grunda ett ekologiskt ysteri där jag gör mjukost, grynost, camembert, stilton och olika typers mögelostar. Det ska finnas både direktförsäljning och försäljning via affärer.
Förälskade sig i språket
Glitheros intresse för ost härstammar från hans familj och 200 år av familjetraditioner.
– Jag brukar säga att jag har osten i blodet. Allt jag vet har jag lärt mig av min mormor, min mamma och min syster.
Den inlärda kunskapen kröntes av en intensiv ystningskurs på en ekologisk gård i England när han fyllde 60.
– Den kursen fick mig slutligen att bestämma mig för att satsa på ost, säger Glithero som är pensionerad samhällsingenjör med kustteknik som specialområde.
Till Finland kom han redan 1974.
– Jag förälskade mig genast i kulturen, det fantastiska språket – och min första fru.
Lokalmatsjippo
På söndag slår han upp sitt tält utanför Kaappi & Skåp vid Kyrkstallsvägen. Också Kaisan kulta ja kello, som flyttat tillbaka till sin gamla affärslokal vid Kyrkstallsvägen, öppnar sina dörrar på söndag, liksom Infobokhandeln.
– Vi hoppas på ett jippo som livar upp centrumområdet, det är ett mycket viktigt mål för oss, säger Glithero.
Också Västankvarn öppnar sina dörrar på söndag mellan klockan 12 och 14. Då står projektet Västankvarn - en västnyländsk matkälla värd för pop up-restaurangen Locavore, som bjuder på en buffé med maträtter gjorda på lokalt producerade råvaror. Antalet platser är begränsat.
- Kaappi & Skåp, Kyrkstallsvägen 4, bjuder på soppa kl. 11–16. Utanför säljer Peter Glithero sina ostkakor i ett tält.
- Locavore Västankvarn, Västankvarnvägen 413. Begränsat antal platser, förhandsbokningar till ulrika.gronvik@novia.fi