Nya ägare vill utveckla Knipan på sikt
Försäljningen av Knipan framstår inte som en stor affär mätt i pengar men däremot som en lösning i en knivig situation – som också ger hopp framåt.
De nya ägarna Don Björkström och Yngve Lignell är företagare med erfarenhet av fastigheter men också av restaurangverksamhet.
Båda har bakgrund och rötter i trakten, vilket gör Knipan till mera än en intressant byggnad att investera i när tillfälle gavs. Det finns ett engagemang även på känslonivå.
– Knipan är ju nog en pärla och ett landmärke. Det första man lägger märke till när man kommer körande över Österbybroarna, säger Yngve Lignell.
De nya ägarna vill utveckla Knipan på sikt, men än så länge är planerna ganska öppna.
Eventuellt kan någonting som hänger ihop med turism utvecklas i övre våningen, men i första hand vill man se tiden an och få en inblick i vad som är möjligt.
Lignell betonar att de är glada över att krögaren Hans Lundström ingått ett femårigt avtal med dem om att sköta restaurangen. Det är den viktigaste biten i det här skedet.
– Kanske kan vi på sikt utveckla någon kompletterande verksamhet i övre våningen, men i det här skedet är det Hasse Lundström som får jobba på. Vi är glada att ha en krögare som Ekenäsborna känner till och litar på.
Handlar om kärlek
– För mig handlar det här helt klart om känslor, ja kärlek! säger Lundström.
Han trivdes utmärkt med att driva Knipan förra sommaren, men har redan tidigare gjort klart att han inte är beredd att binda sig till ett tioårigt hyresavtal.
– Åldern kommer emot, men fem år ska väl gå bra.
Hasse Lundströms förhoppning är att den lösning som nu har nåtts, innebär att Knipan lever 100 år till.
Mera öppet
Lundström har inte gjort detaljerade planer för sommaren ännu i det här skedet. Just nu är han på semesterresa, men tar itu med praktiskt förberedande så fort som möjligt.
Han lovar i varje fall att Knipan ska hålla betydligt mera öppet än förra sommaren.
Också dans och underhållning finns i planerna, men i första hand är det god mat och god betjäning som gäller. Investeringar i linne och kärl står för dörren, men utrustningen i köket kommer an på ägarna.
Lundström kommer att hålla restaurang GH stängd under sommaren och koncentrera sig på Knipan och Sommaröstrand. Golfrestaurangen har han upphört med.
Avkastningsvärde
Affären godkändes på stadsstyrelsen möte på måndagskvällen. Styrelsen godkände enhälligt försäljningen av Knipan till ett pris på 167 500 euro.
Stadsdirektör Mårten Johansson framhåller att priset baserar sig på ett avkastningsvärde och det kan därmed inte jämföras med vanliga fastighetsaffärer.
Villkoret att byggnaden ska användas som restaurang gjorde att intressenterna inte var så många. Utöver köparnas anbud fanns ett annat och det var klart lägre.
Johansson påpekar att det inte heller har funnits intresse för långvariga hyreskontrakt.
Trovärdiga köpare
Att hyra ut Knipan med korta avtal framstod inte som ett fullgott alternativ varken ekonomiskt då byggnaden kräver investeringar och underhåll eller med tanke på kvalitativ restaurangservice.
– Vi fick trovärdiga köpare och de har i sin tur ingått avtal med en trovärdig krögare. På det sättet fick vi en lösning vi kan vara nöjda med, säger Johansson.
– Det här blir inledningen till en ny era för Knipan.
Ge 100 år till
Don Björkström befinner sig i Malaga och var inte anträffbar per telefon i går, men han säger i ett pressmeddelande att Knipan kräver en stor ekonomisk satsning för att den ska finnas kvar de följande 100 åren. Likaså behövs en noggrant planerad renovering.
Yngve Lignell berättar att han och Björkström samarbetat också tidigare, nämligen kring fastighetsprojekt utomlands.
– Vi har nog sysslat en hel del med fastigheter. Under 25 år har jag varit med och byggt det ena och det andra, säger Lignell.
Inför sommarens säsong nöjer sig ägarna med att putsa fasaderna och tillsammans med krögaren se över vilka investeringar som krävs i kök och restaurang.