Ulf Heimberg. VN-arkiv

"Ryktena har stört både mitt och Johanssons arbete"

Ulf Heimberg är trött på de seglivade ryktena om Mårten Johansson och rattfyllor. Han intygar att de är falska.

– Jag har varit Mårten Johanssons chef i fyra år och kan på egna och stadsstyrelsens vägnar dementera att han under dessa fyra år skulle ha brunnit för rattfylla.

Detta säger Ulf Heimberg. Den tidigare ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg ringer upp redaktionen när han läser webbnyheten om att stadsdirektör Mårten Johansson vänt sig till polisen och bett dem utreda eventuell ärekränkning.

– Det är mitt ansvar att säga vad jag tycker och tänker, meddelar Heimberg.


Stör jobbet

Han låter upprörd. Orsaken är att ryktena om Johansson och rattfyllor surrat på i flera år.
– Det är en fråga som störde mig jättemycket under min period som styrelseordförande. Man är ganska handfallen inför rykten. Jag är glad om den här affären så småningom tar slut.

Heimberg tog tag i saken genom att kalla in stadsdirektören till stadsstyrelsen och tala om dessa rykten.
– Frågorna har berörts, både i utvecklingsdiskussioner och inför hela stadsstyrelsen på 13 personer. Det har varit tungt för honom.

Ulf Heimberg tycker det var populistiskt av fullmäktigeledamot Petri Palin (Sannf.) att ställa en fråga om ledande tjänsteinnehavare och rattfylleri på fullmäktiges senaste frågestund. Så ska personalpolitik inte skötas. En fråga, baserad enbart på rykten, borde riktas direkt till stadsstyrelsen.


Till Malax på vård

Det har också blåst kring Ulf Heimberg. En tid var ett rykte i svang om att han och stadsdirektören tillsammans varit på avvänjningsklinik i Österbotten.
– Inte är det roligt att få höra sådant. Där lyckades jag spåra källan och fick ryktet avklippt.

Han tror att Raseborgs fullmäktige kommer att diskutera vad som är lämpligt att ta till fullmäktiges frågestunder.