Mårten Johansson. VN-arkiv/Niclas Erlin

Ärekränkning utreds i Kyrkslätt

Utredningen av förtalet av stadsdirektör Mårten Johansson tas nu över av Kyrkslättspolisen, skriver Hbl.

I två år har rykten om stadsdirektör Mårten Johanssons många rattfylleridomar spritts i Raseborg. Ryktena är falska. Överkommissarie Mats Lagerstam berättar att Johansson aldrig dömts för rattfylleri.

Även om Mats Lagerstam ser allvarligt på fallet utreds det inte av den lokala polisen utan fallet flyttas till Kyrkslätt.
– Här i Raseborg lever vi på en liten ort lite som i Peyton Place. Jävfrågan kommer snabbt emot, alla känner alla, därför tar Kyrkslättspolisen över utredningen.

Överkommissarie Mats Lagerstam tog del av den falska ryktesspridningen första gången för två år sedan.
– Då ringde en reporter och frågade om det stämmer att Mårten Johansson har flera rattfylleridomar på sitt samvete. Jag kunde bara svara att det inte stämmer.

– Efter det har ryktesspridningen fortsatt. Folk talar om rattfylleriet som om det var ett faktum. Kulmen nåddes i somras med två anonyma inlägg på Radio Vega och till slut ett spörsmål i stadsfullmäktige där frågeställaren frågade vad stadsstyrelsen tänker göra åt saken.

Mårten Johansson tror att syftet med ryktesspridningen varit att skada honom.
– Jag anser att gränsen för vad en offentlig person behöver tolerera första gången överskreds med inläggen i Radio Vega och sedan då en fullmäktigeledamot tog fasta på ryktena och ställde en fråga om rattfylleriet på fullmäktiges frågetimme. Då var det tid att agera.