Stadsdirektör Mårten Johansson. VN-arkiv/Nina Ahtola

Mårten Johansson polisanmäler skvaller

Det går rykten om att Mårten Johansson skulle ha blivit fast för rattfylleri. Nu ber han polisen utreda om ryktena uppfyller kriterierna för ärekränkning.

Raseborgs stadsdirektör Mårten Johansson har gjort en anmälan till polisinrättningen i västra Nyland, Raseborgs polisstation. Han ber polisen utreda om någon har gjort sig skyldig till ärekränkning då det har spridits lögner om honom i offentligheten.

Bland annat har det spridits rykten om att han skulle ha blivit fast för rattfylleri i flera repriser. Ryktena har florerat länge redan och tilltar. Enligt anmälan har olika pseudonymer skrivit om saken på en radiostations hemsida.  Mårten Johansson ber också polisen utreda om en politikers agerande i Raseborg uppfyller brottsrubriceringen för ärekränkning.


Hittar inget misstänkt

Överkommissarie Mats Lagerstam på Raseborgs polisstation har för tillfället ärendet på sitt bord. Han har redan tidigare fått förfrågningar om Johansson åkt fast för rattfylla. Svaret var nej - och är fortfarande nej. Lagerstam har gått in i polisens datasystem och hittar inget på Mårten Johansson.

‒ Det finns fortfarande inte sådana brott i hela Finland som Mårten Johansson skulle vara misstänkt för, säger han.

På måndagens fullmäktigemöte tog Sannfinländaren Petri Palin upp frågan om tjänstemän och rattfylla under fullmäktiges frågestund. Det kan se ut som ett sammanträffande och Palin själv förnekar att hans fråga skulle handla om stadsdirektören.


VN följer upp ärendet.