Pälsfarmare: Ersättande inkomstkällor finns inte

Våra djur mår bra och pälsdjursuppfödarna mår bra och sysselsätter tusentals människor.

Några ersättande inkomstkällor finns inte. Därför bör medborgarinitiativet om att förbjuda pälsdjursuppfödningen avslås, sade pälsfarmaren Kenneth Ingman till riksdagens jord- och skogsbruksutskott under det öppna hörandet på torsdagen. Han är ordförande för Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

– I min hemby finns pälsfarmer och stenar. Tar man bort pälsfarmerna finns det bara sten kvar. Det skulle inte gå att bo kvar, sade Ingman som kommer från Munsala i Nykarleby.

– Pälsbranschen är en exceptionell ljusglimt som gör omfattande investeringar i en tid när det mest kommer dåliga nyheter från industrin. Pälsbranschen drar in exportinkomster på 400 miljoner euro om året, lika mycket som ett kryssningsfartyg, sade vd:n Pertti Fallenius på pälsauktionsbolaget Saga Furs.

Landskapsdirektören i Österbotten Olav Jern jämförde inkomsterna för pälsdjursuppfödning, spannmålsodling och mjölkproduktion och sade att pälsfarmning är tre gånger så lönsamt som spannmålsodling.

– Det skulle behövas ny åkerareal som motsvarar en tredjedel av landskapet Österbottens yta för att ersätta pälsdjursuppfödningen med spannmålsodling. Även om vi röjde alla mossar skulle det inte räcka till, sade Jern.