Blårävar i Ypäjä. Foto: Lehtikuva

"Päls ingen nödvändig produkt"

Pälsodlingen måste förbjudas för att den orsakar många slags problem för djuren.

Slutprodukten är en råvara för modeindustrin och har inte samhällelig betydelse, sade veterinären Kati Pulli till riksdagens jord- och skogsbruksutskott på torsdagen. Hon representerade medborgarinitiativet för att förbjuda pälsdjursnäringen i Finland när utskottet ordnade ett offentligt hörande om initiativet på torsdagsförmiddagen. Pälsdjursinitiativet är det första medborgarinitiativet riksdagen fått att behandla.

– Pälsdjuren är rovdjur som inte hör hemma i burar. De har revir på flera kilometer, påpekade Leo Stranius från naturskyddsföreningen Luonto-Liitto, en av organisationerna som står bakom medborgarinitiativet.

Representanterna för djur- och naturskyddsorganisationerna påpekade att djuren inte har möjlighet till ett beteende som är typiskt för de arterna. De hänvisade till en opinionsmätning som tidningen Maaseudun Tulevaisuus publicerade förra hösten där bara var fjärde tillfrågad ansåg att pälsnäringen kan fortsätta som hittills och påpekade att flera europeiska länder beslutat att förbjuda pälsdjursuppfödningen.

Det offentliga hörandet pågår som bäst och kan ses som direktsändning på riksdagens webbplats