Jan Söderblom, Felix Franck, Michael Franck, Nina Pulkkis och Einar Söderblom trivs i sin skola i Fiskars. VN-arkiv/Johan Kvarnström

Fiskarsborna vill ha byskolgaranti

Fiskars är unikt, det blir dyrt och trångt att slå samman skolorna, skriver Fiskarsborna. Bevara byskolorna och ge staden positiv offentlighet i stället.

Invånarna i Fiskars har med Fiskars byaförenings ordförande Kati Sointukangas i spetsen vänt sig till Raseborgs bildningsnämnd med en skrivelse. De ber nämnden beakta ett antal punkter i samband med skolbeslutet.

Undertecknare är också Annami Pihlajaniemi, Mannerheims barnskyddsförbund, Fiskars lokalavdelning, Hanna Huttunen, ordförande för Fiskarsin koulu- ja kotiyhdistys, Nina Sirén, ordförande för Fiskars köpmannaförening och Johanna Vuorio, ordförande för Andelslaget Hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars.


Livskraftigt bruk

De lyfter bland annat fram att Fiskars bruk under de senaste 20 åren utvecklats från en nästan ödelagd by till ett produktivt och livaktigt centrum, där företagare, invånare och andra verksamma ständigt vuxit i antal. Brukets livskraft och attraktivitet bygger på ett stort antal företags, lokala yrkesutövares och det gemensamma andelslagets verksamhet.

De skriver att orsaken till att många familjer valt att flytta till Fiskars har varit tillgång till en närbelägen skola. Fiskarsborna lyfter också fram att det blir för trångt i en sammanslagen skola och sammanslagningen innebär extra kostnader. De anser också att Fiskarin koulu är perfekt lokaliserad och är bland annat ett viktigt fritidscenter. …

I skrivelsen framförs önskemål om att föräldrarna bör höras eftersom de är sakkunniga i frågan. Dessutom anser de att föräldrarnas aktivitet gynnar kommunen och framhåller de reparationsprojekt som har gjorts med lokala insatser.

Fiskarsbornas representanter påpekar också att ett beslut om att bevara skolorna ger staden en positiv bild utåt. De föreslår att staden kunde inleda en diskussion med sina invånare om en byskolgaranti. Den skulle innebära att kommunen garanterar bevarandet av skolorna, och byföreningarna och invånarna i sin tur skulle förbinda sig att utveckla sina närmiljöer.


Rättelse 27.9 kl. 11.12: Sista meningen har formulerats om eftersom den kunde missförstås. En byskolgaranti skulle alltså innebära att om kommunen garanterar att skolorna bevaras så kunde byföreningarna och invånarna bidra med att utveckla närmiljöerna.