Brinner för brukets skola. Jan Söderblom, Alvar Söderblom, Felix Franck, Michael Franck, Nina Pulkkis och Einar Söderblom trivs i Fiskars, mycket tack vare skolan. Foto: Johan Kvarnström

De tänder på idén om en privatskola i Fiskars

Om Fiskarin koulu stängs får man grunda en privat skola, resonerar en grupp föräldrar som ifrågasätter om bruket skall höra till Raseborg.

Om ett några år skall bland annat dagisbarnen och bruksinvånarna Felix Franck och Einar Söderblom börja skolan. Deras föräldrar är försäkrade om att det sker i Fiskars, i privat eller kommun skola, i ett bruk som hör till Raseborg eller till Lojo.
– Att grunda en privat skola är enda chansen om vi inte får ha kvar den kommunala, säger Felix far Michael Franck.

Hans hustru Nina Pulkkis håller med.
– Vi tänker se till att här finns en skola, det är a och o. Om staden tänker stänga skolan kanske blir det så att Fiskars inte längre hör hemma i Raseborg. Lojo är ett alternativ, säger Pulkkis och hänvisar till möjligheten för en by att byta kommuntillhörighet.
– Det krävs att 60 procent av invånarna är missnöjda och det borde inte vara svårt att få så mångas godkännande här, säger Pulkkis.
– Att människor hotar flytta är lönlöst, men för hela området att byta kommun är en helt annan sak.


Nöjda med skolan

Einars pappa Jan Söderblom har sin dotter Iris Söderblom i Fiskarin Koulu och säger att skolan givetvis påverkade att familjen flyttade till Fiskars för två år sedan.
– Alla vet vilken press tjänstemän och förtroendevalda har. Men det är oacceptabelt om pressen leder till att de fattar beslut som inte bygger på fakta, säger Söderblom.

Någon formell arbetsgrupp eller organisation bakom idén om en privatskola finns inte ännu. Man inväntar till en början stadens beslut.
På sikt kanske man ändå fortsätter jobba med idén i vilket fall som helst, eftersom skolan nu verkar få arbetsro endast för ett år i taget.


Läs mer om en privatskola i Fiskars i onsdagens VN/eVN.