Eleverna i Fiskarin koulu klädde sig på söndagen i rött och formade ordet me, ett hjärta och ordet koulu (vi hjärta skola) på skolgården. Det spontana jippot för att stödja brukets skola lockade, trots kort varsel, runt 130 människor. Foto: Kati Sointukangas

Fiskars upp till skolkamp med kärlek

Invånare som renoverat Fiskarin koulus gamla del med talkokrafter och privata medel är djupt besvikna över förslaget om att stänga skolan.

Så sent som i augusti sade bildningsdirektör Robert Nyman under ett infotillfälle till invånarna att en sammanslagning av Fiskarin Koulu och Pohjan kirkonkylän koulu inte skulle komma upp till förslag som en ekonomisk sparåtgärd.
Inför bildningsnämndens finska sektions möte på onsdag är så ändå fallet.

Nya uträkningar sägs visa att en sammanslagning skulle ge större besparingar än man hittills trott. Beredningens förslag är att sektionen föreslår till bildningsnämnden att skolorna slås samman, alltså att Fiskarin koulu stängs.


"Spottad i ansiktet"

För föreningen Takio rf kommer sparförslaget som ett hugg i ryggen. Föreningen grundades med målsättningen att totalrenovera Fiskarin koulus gamla byggnad, ordna finansiering för totalrenoveringen och där etablera ett utbildningscenter.
Det har man lyckats med. Men de praktiska, själsliga och ekonomiska satsningarna riskerar nu gå om intet.
– Det var en vinn-vinn-situation för alla då vi fixade pengar till renoveringen och byggnaden kunde tas i bruk igen. Vi har gjort en satsning som staden tjänar på. Därför känns det lite som att bli spottad i ansiktet, säger Tako utbildningscenters vd Johanna Illman.

Så gott som alla elever i Fiskarin koulu blir berättigade till skolskjuts om de skall gå i skola i kyrkbyn. Det kommer krävas en ny rutt som körs fyra gånger per dag, enligt beredningen.
Den beräknade besparingen räknas ändå bli drygt 130 000 euro nästa läsår och drygt 900 000 euro om räknar samman effekten från de sex kommande hela läsåren.


Läs vår intervju med undervisningschef Jukka Hautaviita i tisdagens VN/eVN.