Invalidplatserna är till för de med tillstånd. Foto: Veronica Karlsson

Lata bilister parkerar fel

Bilister som på grund av lättja utnyttjar invalid- och familjeparkering framför näsan på dem som verkligen behöver dessa parkeringsplatser retar gallfeber på Elisabeth From-Wikholm.

Under sommaren ökar antalet bilar i Ekenäs innerstad och på köpet ökar även antalet felparkerade bilar. Överkommissarie Rune Svahn säger att polisen kan dela ut böter till bilar som står felparkerade.
– Under sommaren är ändå resurserna till denna form av övervakning små, säger Svahn.


Köpmännens händer är låsta

Jan-Mikael Ekholm, köpman på butiken M-Janne i Ekenäs säger att han cirka en gång i veckan får klagomål om personer som parkerar fel på butikens parkeringsplats.

Mika Gabrielsson är marketchef på S-market i Karis. Hans upplevelser är väldigt lika Ekholms.
– Våra händer är ganska låsta. Det borde finnas andra instanser som sköter om övervakningen på våra parkeringsplatser, säger Gabrielsson

Gabrielsson säger att den enda instans som får straffa felparkerande bilister är polisen.
– Ibland brukar vi lämna lappar under vindrutetorkaren där vi påpekar att bilen står fel parkerad, men oftast hittar vi lappen på marken bredvid den plats där bilen stod.


Parkeringstillståndet är personligt

Elisabeth From-Wikholm lider av sjukdomen MS. Redan en sträcka på 20 meter kan vara svår för henne. Därför behöver hon alltid invalidparkeringsplaster. Hon är väldigt irriterad på personer som utan orsak utnyttjar invalidplatserna.
– Åtminstone varannan gång jag skall till butiken är en eller båda invalidplatserna upptagna av personer utan tillstånd, säger From-Wikholm.

Hon påpekar att parkeringstillståndet på invalidplatser är personligt och det hör alltså inte ihop med bilen.
– Enda orsaken till felparkeringar är att bilisterna är lata.



Läs mer i dagens VN/eVN.